Кандидатът за президент на САЩ Джо Байдън отправи остри нападки срещу президента Доналд Тръмп в последните дни на предизборната кампания, предаде Асошиейтед прес.

На предизборен митинг в Детройт, говорейки пред публика, която стои в колите си на паркинг, Байдън се подигра на Тръмп за всичко, от прическата до отношенията му с руския президент Владимир Путин и до изказването на президента, самоопределил се като "физически перфектен екземпляр".

Байдън отбеляза, че Тръмп "обича да се представя като корав", но посочи, че той е станал обект на присмех на лидери на ООН.

На друг митинг във Флинт, щата Мичиган, бившият президент на САЩ Барак Обама описа Тръмп като егоистичен и некомпетентен. Сегашният президент "се грижи да подхранва егото си", а Байдън "иска да опази вас и семействата ви в безопасност", подчерта Обама пред избирателите. Той нарече бившия си вицепрезидент "свой брат" и изрази увереност, че той би станал добър президент.

Освен това Обама заяви, че Тръмп "ревнува от вниманието, което медиите отделят на Ковид-19" и се пошегува, че президентът има обсесия към големите тълпи. "Никой ли не е отишъл на партито за рождения му ден като дете? Дали е бил травматизиран?", попита бившият президент.

Обама засегна и мъжествеността на Тръмп, като напомни, че да бъдеш мъж някога означаваше "да се грижиш за други хора", а "не да се перчиш и фукаш, да се правиш на важен и да тормозиш хора".

Освен това той го обвини, че не приема сериозно президентските си задължения.

В същото време Тръмп водеше предизборна агитация в Пенсилвания. Той изрази опасения, че на изборите може да се стигне до измами, като посочи специално Филаделфия - град, чието голямо афроамериканско население го прави от особено значение за успехите на Байдън в щата. "Те казват, че трябва да внимавате наистина много какво става във Филаделфия. Всички трябва да гледат", призова той.