Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че е провел двучасов телефонен разговор с китайския си колега Си Цзинпин, предадоха световните агенции. Двамата разговаряха вчера за пръв път от встъпването в длъжност на Байдън, допълва БТА.

"Прекарах два часа без прекъсване на телефона със Си Цзинпин", заяви днес Байдън. Той потвърди желанието на Вашингтон да се противопостави на Пекин и заяви, че ако "не направим нищо, те ще ни смажат".

По време на този телефонен разговор новият обитател на Белия дом е демонстрирал намерението си да бъде много по-рязък от предшественика си Доналд Тръмп по въпроса за човешките права.

Същевременно е дал индикации, че по икономическите въпроси политиката на САЩ ще бъде относително приемствена. Байдън е пледирал също така за по-прагматичен подход по такива досиета като например климата, които предшественикът му беше изоставил.

Според информация на американската администрация Джо Байдън е изразил по време на телефонния разговор дълбоко безпокойство относно репресиите в Хонконг, нарушенията на човешките права в Синцзян и все по-доминиращото място на Пекин в региона, по-специално спрямо Тайван.