Американският президент Джо Байдън отправи откровено популистко послание, заявявайки пред въодушевено множество от профсъюзни членове, че политиката му е създала работни места и е издигнала средната класа. Сега е време богатите да "платят своя справедлив дял" от данъците, каза той вчера на първия митинг от кампанията си за преизбиране, организиран в град Филаделфия, щата Пенсилвания, предаде Асошиейтед прес.

Байдън акцентира върху одобрения миналата година мащабен финансов пакет за климата, данъците и здравеопазването, който свали цената на лекарствата, отпускани с рецепта, и намали застрахователните вноски - придобивки, които според съветниците му ще бъдат централен аргумент в кампанията му за втори мандат.

"Очаквам с нетърпение тази кампания", каза Байдън сред ентусиазирани възгласи "Още четири години!" и допълни: "Имаме с какво да се похвалим", пише БТА.

Снимки от събитието ВИЖТЕ ТУК>>

Снимка: АР/БТА

Изборът на Филаделфия и Пенсилвания (както и на подкрепяща го аудитория от членове на профсъюзите) за първата официална проява в кампанията му отразява решаващата им роля в усилията за преизбирането му. В град Филаделфия се намираше предизборният щаб на кампанията му за изборите през 2020 г., а щатът е един от малкото, които гласуваха за републиканеца Доналд Тръмп през 2016 г., но четири години по-късно се върнаха към демократите.

До вчерашния митинг основната дейност на кампанията на Байдън беше набирането на средства, като стремежът й е да събере внушителна сума преди края на второто тримесечие на годината. В петък президентът набираше средства в частен дом в Гринуич, щата Кънектикът, а скоро ще участва в прояви за набиране на средства в Калифорния, Мериленд, Илинойс и Ню Йорк.

Снимка: АР/БТА

В конферентния център на Филаделфия Байдън изрази убеденост, че страната "е на път да се оттласне" от застоя, посочва Франс прес.

"Инвестициите, които направихме през последните три години, са в състояние да преобразят тази страна през следващите пет десетилетия", каза той, имайки предвид закона (CHIPS and Science Act), осигуряващ близо 53 милиарда долара за производство и изследвания в областта на електронните чипове, и закона за намаляване на инфлацията - колосален по мащаб план за инвестиции в зелена енергия.

Ако републиканците спечелят през 2024 г., те "ще ви лишат от работните ви места", като отменят реформите, заяви той.

Снимка: АР/БТА

Борейки се за гласовете на народните слоеве, Байдън се зае да атакува най-богатите. "Не ме интересува, че са милиардери. Те просто трябва да плащат своя справедлив дял. Накратко: време е големият бизнес и най-богатите да започнат да плащат своя дял", заяви той.

Конфедерацията на профсъюзите AFL-CIO, която спонсорира срещата, в петък го подкрепи официално за изборите през 2024 г. Осемдесетгодишният Байдън обяви кандидатурата си за президентските избори догодина в края на април, като обеща да върне "достойнството" на работническата класа в Америка, част от която неговият съперник Доналд Тръмп успя да спечели.

Снимка: АР/БТА