Кристофър Блеър пие кафе в домашния си офис в Портланд, Мейн, и влиза в един от "новинарските" си сайтове. Сега остава само да реши коя е следващата му жертва - Бил Клинтън? Хилари Клинтън? Обама?... А може би няма да е човек, а някое движение - полицейското насилие? Феминизмът? Контролът върху оръжията? Или пък нов несъществуващ проектозакон.

След това добавя малко детайли и готово! На другия край на света, в Белгия, в своя домашния офис пред трите си монитора е Маартен Шенк. Той забелязва, че новината за кораб на Фондация Клинтън, който пренася наркотици, оръжия и секс робини, набира скорост в социалните мрежи. Маартен е влиза в собствения сайт, за да каже на всички, че това е фалшивина новина.

По време на изборите в САЩ през 2016 година във Фейсбук започват да циркулират значително количество измислени новини. И всички, изглежда, идват от Балканите, по-конкретно от град Велес в Македония. "Американците обожават историите ни, а ние печелим пари от тях", казва един от авторите. "Кой го интересува дали са истина?" Историята за македонците се разчува в световните новини, но дори и те често крадат текстове и идеи от Кристофър.

Кристофър Блеър е от Масачузетс. Баща му е посветен демократ, който дори се кандидатира за местния сенат. Блеър прекарва над 20 години като строителен работник, но кризата през 2008 го оставя без работа. Тогава той посвещава многото си свободно време на своя блог, в който спори на страната на американската левица. Блогът му е един от многото сайтове, в които ще пише.

В началото никой не обръща внимание: "Губиш цялото си време, нищо няма да стане", казва жена му. Затова той пробва нова тактика - започва да пише абсолютно измислени истории, които приличат на новини. Така през 2014 година Кристофър напуска работата си и се издържа, създавайки fake news. "Веднъж щом писането ми стана достатъчно доходоносно да не си чупя тялото по строежите, тогава дойде време да си остана вкъщи при децата и да се занимавам с това."

Той създава няколко онлайн личности, които се представят за хора, бесни на Обама, за либерали, за феминисти, за хора от движението Black lives matter и още. Заглавията на статиите му звучат сензационно и имат една цел - да провокират емоция, която да накара хората да ги споделят. Той сам ги определя като "расистки и фанатични". Но статиите му стават популярни и се превръщат в пари.

В Белгия програмистът Маартен Шенк пише софтуер, който засича кои статии са популярни във Фейсбук. Той пише за тях, за да хване вълната от популярността им, но не получава много внимание, защото големите медии го задушават. Докато не започва да разкрива fake news. Той дори забелязва някои неща - всяка седмица, например, се появява фалшива новина за смъртта на Хилъри Клинтън. Всяка събота пък той чете за смъртта на някой демократ - от инцидент с балон, катастрофа с лодка, инфаркт или от удар в главата с гума от камион. Маартен започва да следи сайтовете, които разпространяват такива новини. Той забелязва, че всички - дори и македонците - копират идеи и цели текстове от един източник - Кристофър Блеър.

Лъжите на Блеър обаче имат реални последствия. През август 2017 година, когато ураганът Харви връхлита Тексас, той пише текст за измислен имам в измислена джамия, който отказва да приюти немюсюлмани. Снимката, която използва, е на истински имам, начело на джамия в Канада. Ибрахим Хинди никога не е бил в Тексас. "Като разбра, много се разстрои. Наруга ни в Туитър, че сме расисти и ксенофоби. Аз веднага изтрих текста и му изпратих милион извинения."

В друга история пък Блеър разказва за американски войник, който дезертира, и отново използва снимка на реален човек заедно с името му. Шенк забелязва историята и веднага се свързва с Кристофър, за да му каже да я махне, както и става. Така двамата опоненти влизат в контакт и започват диалог, изненадващо завършил с приятелство и разбиране.

Шенк кани Блеър в тайна група във Фейсбук. Там бащата на фалшивите новини обяснява, че трудът му е сатира и това е упоменато навсякъде в сайта. Целта му е да накара консервативните американци да споделят абсурдните му текстове и така да покаже "колко са глупави".

"Мога да ви покажа стотици профили на заклети расисти, които са били свалени заради моите текстове. Стотици хора, които са губили работата си. Които са били разкрити пред семействата им. Може да казват, че съм чудовище, но аз се гордея с работата си."