От Супервторника стана ясно, че борбата на първичните избори за номинацията на демократите в САЩ сега ще продължи между бившия вицепрезидент Джо Байдън и сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. Останалите кандидати отдемократическата партия изгубиха шансовете си да се конкурират с тях двамата и в крайна сметка с кандидата на републиканците - настоящия американски президент Доналд Тръмп на изборите през ноември.

На този ден в САЩ се проведоха изборите в 14 щата и една отвъдморска територия - Американско Самоа. Залогът в Супервторника винаги е бил голям, защото дава 1300 гласа от общо 1991 - необходимото мнозинство от делегатски гласове, за да бъде номиниран кандидатът на партийния конгрес още на първия тур през юли.

Обработката на бюлетините все още продължава, но като че ли е ясно следното едно: Джо Байдън печели в 9 от 14-те щата, което е забележителен скок в неговата кампания. Наред с това бившият вицепрезидент на САЩ преобърна прогнозите и води пред Берни Сандърс в ключовия щат Тексас.

Сандърс обаче по всяка вероятност ще е победител в Калифорния, което наблюдателите определят като най-голямата награда за него от Супервторника.

Джо Байдън на Супервторника в Лос Анжелес. Бившият вицепрезидент изглежда губи вота в Калифорния

Снимка: AP/БТА

Водещите американски медии вече обобщиха резултати от гласуването. Байдън печели в 8 от 14 щата: Алабама, Арканзас, Вирджиния, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Оклахома и Тенеси. А може би в 9 щата - и Тексас.

Сандърс печели в три щата: Върмонт, Колорадо и Юта. И може би в Калифорния.

Ако нещата завършат така, то Байдън ще получи 402 делегати, а Сандърс - 314.

Какви са залозите "Калифорния" и "Тексас"

Победата (евентуално на Сандърс) в Калифорния е ключова, тъй като носи 415 делегати за конгреса на Демократическата партия. Това е много повече от всеки друг американски щат.

Бърни Сандърс сред свои привърженици в Сент Пол, Минесота, 2 март

Снимка: AP/БТА

Спечелилият Тексас пък ще добави в сметката си 228 делегати.

Резултатът от гласуването все още не е решен в щата Мейн.

Блумбърг губи шансове

Милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг не печели в нито един щат и е начело само в Американска Самоа, която изпраща на партийния конгрес шестима делегати. Той обаче е събрал достатъчно гласове в Калифорния и Тексас, за да вземе делегати и оттам - засега 31. Елизабет Уорън засега печели 19 делегати.

Президентът Доналд Тръмп, който обяви победата си на първичните избори на републиканците на Супервторника (той няма съперници), написа в Туитър, че най-големият губещ от голямата вечер е именно Блумбърг.

Ще пожертват ли демократите Сандърс

Ню Йорк таймс пише, че е много вероятно никой от останали в надпреварата претенденти да не спечели накрая необходимото мнозинство от делегатски гласове, за да бъде номиниран на партийния конгрес още на първия тур през юли. Ако това стане, конгресът може да затъне в хаос и размяна на язвителни реплики - нещо, което демократите не са преживявали от 1952 г. насам. А някои се опасяват, че това би проправило пътя на Тръмп към преизбирането.

"Ню Йорк таймс" цитира експерт, според когото, ако на конференцията нито един кандидат не спечели 1991 гласа, ще има втори тур. В него ще участва групата от 771 "суперделегати", които в голямата си част са демократи от Конгреса, бивши президенти, вицепрезиденти и членове на Националния комитет на Демократическата партия. За да спечели втория тур, кандидатът трябва да вземе мнозинство (точно 2375 гласа и половина). Останалите 3979 "редови" делегати ще имат правото да подкрепят кандидат, за когото не са гласували на първия тур.

В случай че Бърни Сандърс спечели най-много гласове, но не мнозинство, много хора се опасяват, че конгресът ще бъде катастрофален, тъй като лидерите на партията са готови да рискуват вътрешнопартийно разделение, само и само да го спрат.

Това оставя Байдън и Сандърс - двама бели мъже, наближаващи 80-годишна възраст - да водят битка кой от тях ще стане знаменосецът на една все по-разнообразна партия.

Ще продължи ли възходът на Байдън

Преди по-малко от месец предизборната кампания на Джо Байдън беше в състояние на свободно падане. Възходът му на решаващия Супервторник обаче само подчерта колко много демократи се опасяват от перспективата да бъде номиниран Сандърс. Ако Блумбърг се оттегли от надпреварата през идните дни, той вероятно ще налее богатството си в помощ на кампанията на Байдън и ще напада Тръмп с милиони долари за телевизионна реклама чак до есента, пише Джули Пейс от Асошиейтед прес.

Онова, което е сигурно, е, че Байдън остава рисков кандидат. Той има проблеми с мобилизирането на младите избиратели и понякога изглежда, че не е в крак с набралото скорост ляво крило на партията.