В опит да смекчи недоволството на Пекин, Обама прие Далай лама не в Овалния кабинет, а в Стаята с Картите на Белия дом, което подчертава неофициалния характер на срещата. Освен това срещата премина без медийно отразяване.
 
В разговора Обама е призовал за защита на правата на тибетците в Китай и е подкрепил преговорите между Далай лама и китайските власти за статута на Тибет. Той е насърчил двете страни да поддържат диалога, за да решат разногласията си, съобщи говорителят на Белия дом Робърт Гибс.

След срещата Далай лама заяви пред журналисти, че е много доволен от разговора и че на него са били обсъдени нуждата от насърчаване на мир, човешки ценности и религиозна хармония. По негови думи Обама изразил подкрепа за тези идеи.

Американски анализатори смятат, че предупрежденията на Китай, че посещението на Далай лама в Белия дом ще влоши двустранните отношения, се правят предимно с вътрешнополитически цели. Според експертите китайските лидери, подобно на президента на САЩ, не губят от поглед предимствата на сътрудничеството между двете световни сили.

Пекин обаче осъди срещата на Барак Обама с Далай лама, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на китайското външно министерство.
"Китай изразява силното си негодувание във връзка със състоялата се среща", се казва в изявлението.

В документа се подчертава, че срещата между Обама и Далай лама е в разрез с многократните изявления на американското правителство, че счита Тибет за неделима част от Китай и че не подкрепя тибетската независимост. В изявлението Китай призовава Вашингтон да предприеме конкретни действия, за да "заличи вредния ефект", който би имала срещата на Обама с Далай лама върху американо-китайските отношения.

В изявлението обаче не се споменава за евентуално намерение на Пекин да предприеме някакви наказателни действия срещу САЩ заради срещата на Обама с Далай лама, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.