Тай Шан, първата панда, израснала в Националния зоопарк в американската столица, се превърна в истинска атракция от раждането си през 2005 г. Вчера тя беше качена на специално подготвен за целта самолет "Боинг 777", заедно с друга панда - Мей Лан, която е родена в зоологическа градина в Атланта.

Двете животни се връщат в родните земи на своите родители, за да създадат поколение. Говорителят на Държавния департамент Филип Кроули нарече Тай Шан "истинска и пухкава проява на сътрудничеството" между двете страни. Той отбеляза, че пандата има двойно гражданство - американско и китайско.

Първата двойка панди в Националния зоопарк пристигат през 1972 г. като подарък за американския народ от Китай след историческото посещение на президента Ричард Никсън, напомня Асошиейтед прес. Двойката живее над 20 години в зоопарка и дава живот на пет малки, но нито едно не оцелява. Това обяснява огромния интерес към Тай Шан, който е първото оцеляло и отраснало в зоопарка малко.

Отношенията между двете страни се обтегнаха, след като Белият дом съобщи, че президентът Барак Обама ще се срещне с Далай Лама. Срещата е предвидена за този месец, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Говорителят на Обама Робърт Гибс потвърди пред журналисти, че срещата ще бъде през февруари, но не уточни на коя дата.
Секретарят на Далай Лама заяви, че той ще бъде във Вашингтон на 17 и 18 февруари.

Китайски лидери призоваха Обама да не се среща с тибетския религиозен водач. Пекин твърди, че Далай Лама се опитва да наруши суверенитета на Китай като настоява за независимост на Тибет.
Обама, от своя страна, отговори миналата година на китайските лидери, че би се срещнал с Далай Лама, който е възприеман в САЩ като уважаван религиозен и културен водач.

Вижте снимки на пандите