Това заяви американският президент Барак Обама, който прекъсна ваканцията си в Хавай. Президентът посочи няколко неща, на които е трябвало да се обърне специално внимание, за да не се допусне нигериецът Умар Фарук Абдулмуталаб да извърши опита за атентат.

"Когато нашето правителство има информация за потвърден екстремист и тази информация не се споделя и по нея не се предприемат действия, както би трябвало, имаме грешка в системата, която смятам за напълно неприемлива", заяви Обама в база на американската морска пехота недалеч от дома, в който прекарва ваканцията си.

"Трябва да се поучим от тази случка и да действаме бързо, за да поправим пропуските в системата, защото нашата сигурност и нашият живот са изложени на опасност", каза още той. Обама съобщи, че е наредил инспекция на инцидента и определи случая като потенциално катастрофален пропуск в системата за сигурност.

Неуспешният опит на нигериеца Умар Фарук Абдулмуталаб да взриви самолет на "Нортуест еърлайнс", пътуващ от Амстердам за Детройт, е лишил американците от усещането за безопасност, сочат резултатите от проучване на общественото мнение, извършено от агенцията за изследвания "Расмусен рипортс", предаде ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.

Според 79 процента от запитаните през следващата година терористи несъмнено ще се опитат да извършат нападения срещу мишени в САЩ. Това е с 30 процента повече в сравнение с резултатите от аналогично проучване през август. Едва 12 процента от анкетираните са заявили, че не очакват през 2010 г. САЩ да се превърнат в цел на терористични нападения.