Повредата на Балтийския газопровод, нанесена по-рано този месец, е била причинена от голяма котва, влачена по дъното на морето, съобщи финландската полиция, цитирана от Ройтерс. Все още обаче е рано да се каже дали става дума за инцидент или за умишлено действие.

Следователите са открили котва на морското дъно в близост до газопровода, който беше повреден на 8 октомври и сега разследват дали тя не принадлежи на китайски контейнеровоз, преминавал по това време в района.

Полицията още преди време съобщи, че повредата на Балтийския газопровод и на два телекомуникационни кабела е била причинена от "външна механична сила" и тече разследване дали това е инцидент или саботаж.

По дъното на морето са открити дълги и широки следи от влачене на нещо, които водят до тръбата, а котвата е открита непосредствено след нея. Едно от остриетата на котвата е счупено, посочват от полицията.

"Следващите въпроси, които трябва да получат отговор, са дали случилото се е нарочно, от безхаберие, от лоши умения в мореплаването и дали зад това не се крият определени мотиви", заяви на пресконференция шефът на финландското следствие Робин Лардо. "Засега все още е рано за отговори".

Още в петък следователите се насочиха към китайския контейнеровоз "Ню полар беар", преминал над тръбата и кабелите по време на повредата. Те са установили, че едната от двете водещи котви на кораба липсва и, засега без успех, опитват да установят връзка с контейнеровоза, за да разберат дали тя не е останала на дъното на Финския залив.

Вчера Китай се обяви за "обективно, честно и професионално" разследване на случилото се с газопровода.

Инцидентът прекъсна доставките на тръбен природен газ за Финландия, но страната ще се справи и само с доставките на втечнен природен газ до терминала в Инко, посочва Ройтерс.

След повредата на газопровода НАТО увеличи патрулите си в Балтийско море.