Съвместна инициатива на Гърция, България и Кипър по проблема с миграцията в Източното Средиземноморие е сред приетите вчера мерки на гръцкото правителство за справяне с проблема. Гръцкото правителство на заседанието си вчера прие шест мерки за справяне с увеличения миграционен натиск и с проблемите в бежанските лагери, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

Повод за спешните мерки стана пожарът в центъра за приемане и идентификация на мигранти Мория на остров Лесбос в неделя, който взе поне една жертва и причини сериозни безредици.

Членовете на кабинета са изразили мнение, че като се имат предвид статистическите данни за произхода на чужденците, които влизат в страната, вече става въпрос за миграционен, а не за бежански проблем, справянето с който изисква съчетаване на следните мерки:

  • Укрепване на охраната на границите, главно чрез засилване на морските патрули.
  • Изграждане на затворени центрове за настаняване на влезлите незаконно в страната, които нямат право на убежище или молбите на които са отхвърлени и очакват експулсиране.
  • Увеличаване на броя на върнатите мигранти от 1806 през последните 4,5 години до 10 хиляди до края на 2020 г.
  • Съставяне на списък на "сигурните страни", за да бъдат незабавно връщани техните граждани, влезли незаконно в Гърция.
  • Продължаване на разтоварването на островите в източната част на Егейско море с прехвърляне на мигранти във вътрешността на страната.
  • Интернационализиране на проблема чрез следните действия:

а) Инициатива за мигрантския път в Източното Средиземноморие със съответен документ, който ще бъде представен съвместно от България, Гърция и Кипър на съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи на 7 - 8 октомври.

б) Посещение на алтернативния министър за защита на гражданите, отговорен за миграционната политика, Йоргос Кумуцакос в Турция на 2-3 октомври за разговори с турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

в) Посещение на министрите на вътрешните работи на Франция и Германия в Турция и Гърция през тази седмица.

г) Гръцка инициатива за включване на въпроса в програмата на Европейския съвет на 17-18 октомври.

Под заглавие "Играта на Анкара с мигрантските потоци" атинският всекидневник "Катимерини" пише, че засиленото присъствие на гръцката брегова охрана изглежда влияе на рефлексите и на турските власти. Според гръцки източници заедно с гръцкото присъствие се е увеличило и присъствието на турски плавателни съдове, като в резултат през последните три дни властите в Турция са спрели 16 съда с 631 мигранти на борда.

Друго издание - "Филелефтерос", коментира, че законодателните инициативи в предложения план ще разблокират бюрократичните процедури за предоставяне на убежище. Ще бъдат приложени мерки за по-ефективна охрана на границата в съчетание с програма за бързо връщане на мигрантите в страните на произход.

"Преследвани бежанци" е заглавието, с което "Ефимерида тон синдактон" коментира приетите от правителството мерки. Според вестника правителството пристъпва към крайни действия, които включват затворени центрове за задържане, граници-крепост, както и ограничения в процедурата за предоставяне на убежище дори и за уязвимите групи. Изданието пише, че "(лагерът) Мория протестира за човешки условия", а "Европа... скърби и приветства новите мерки".

Според опозиционния вестник "Авги", свързан със СИРИЗА, министрите са прекръстили проблема от "бежански" на "миграционен", за да се освободят от ангажиментите по Женевската конвенция. Доскоро управляващата партия определя правителствените мерки като изработени "по модела на Орбан и Салвини".