Във връзка с напрежението по повод конфликта между Израел и Хамас, което се наблюдава през последните дни в Германия, Министерство на външните работи предупреждава българските граждани да бъдат бдителни и да избягват квартали, в които има засилено арабско присъствие или места, където се провеждат демонстрации. Това съобщават от ведомството на своята интернет страница.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България във Федерална Република Германия, Берлин, адрес: Mauerstrasse 11, 10117 Berlin, тел.: +49 30 201 09 22, имейл: [email protected]; Генералното консулство във Франкфурт на Майн на следните телефони:+49 69 509278 1320, +49 69 509278 13 10; Генералното консулство на Република България в Мюнхен, адрес: Walhallastraße 7, 80639 München, телефон:+49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15, дежурен телефон само за спешни случаи и извънредни ситуации в извънработно време: +49 172 888 10 56; Е-mail: [email protected]

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

Атаката на "Хамас" над Израел отприщи вълна от антисемитски действия в Германия. От 7 октомври само в Берлин са регистрирани над 360 нови инцидента - жилищни сгради бяха изрисувани със звездата на Давид, бяха хвърляни коктейли "Молотов" към синагога, стигна се до сблъсъци между протестиращи и полиция. В ранните часове на 19 октомври в берлинския жилищен квартал "Нойкьолн", който е заселен с много мигранти, изповядващи исляма, бяха издигнати горящи барикади. Въпреки забраните за протести в подкрепа на Палестина, хиляди демонстранти хвърляха бутилки и камъни по полиция и лекари.

През предходните две нощи имаше ожесточени сблъсъци между службите за спешна помощ и пропалестински демонстранти в района на Соненалее.

Алианс от партии в Бундестага, религиозни общности, синдикати и граждански организации призова за митинг за солидарност с жертвите на войната в Израел, който ще се проведе в неделя. Мотото на демонстрацията е "Изправете се срещу терора, омразата и антисемитизма - в солидарност и състрадание към Израел". Организаторите очакват около 10 000 участници пред Бранденбургската врата следобед.

Всички разузнавателни служби следят, събират и обработват информация за сблъсъци на етническа и религиозна основа, антисемитизъм, ислямофобия, ислямистки екстремизъм и произтичащите от тях заплахи. Британското контраразузнаване разкри, че заради войната между Израел и Хамас, обработва все повече данни за заплахи и потенциални атаки срещу Обединеното кралство.

Европейската комисия също отправи свои препоръки към социалните платформи.

"Специално помолихме социалните платформи да се подготвят за риска от предаване на живо на екзекуции от Хамас непосредствен риск, от който трябва да защитим нашите граждани и търсим гаранции, че платформите са добре подготвени за такива възможности", каза еврокомисарят Тиери Бретон.