Българските туристи се намират далеч от зоната на вулкана и са в безопасност в хотела, в който са отседнали.

Към този момент няма български граждани, потърсили съдействие от бюрото за европейски граждани на международното летище в Бали.

Максимална тревога и масова евакуация


Във връзка със започналото изригване на вулкана Агунг, на остров Бали, с разпореждане на заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева в посолството на Република България в Индонезия е сформиран кризисен щаб, който да съдейства на български граждани при нужда. Това съобщиха от Министерство на външните работи.

Едновременно с това на втория етаж на международното летище в Бали функционира информационно бюро за гражданите на държавите членки на ЕС, където те могат да получат подробна информация за обстановката и възможностите за консулска защита.

По информация на посолството индонезийските власти са повишили нивото на риск до най-високата - 4-та степен. Въведена е ограничителна зона, която в момента е с радиус от 10 км от кратера на вулкана.

Международното летище на острова - „I Gusti Ngurah Rai Airport“ е затворено от 7:15 ч до 19:00 ч (местно време) днес. Някои полети от съседния остров Ломбок са отложени.

Във връзка с усложнената обстановка, Министерството на външните работи съветва българските граждани, които планират пътуване до о. Бали, предварително да се свържат с авиокомпанията и туристическата агенция, която са избрали.

Настоятелно препоръчваме на нашите сънародници, пребиваващи и пътуващи за острова да бъдат предпазливи, да не навлизат в определената ограничителна зона, да се осведомят предварително подробно за актуалната обстановка, да следят информацията в местните медии и да спазват стриктно указанията за безопасност на властите.

Министерството на външните работи и посолството ни в Джакарта призовават освен това всички българи, намиращи се понастоящем на остров Бали, да се регистрират на сайта на министерството в рубриката „Пътувам за“, като предоставят мобилен телефон, имейл и точен адрес на местопребиваване на остров Бали. Така, при необходимост, консулските ни власти ще могат да окажат своевременна помощ.

От МВнР препоръчват на българските граждани, намиращи се на остров Бали, да вземат следните лични превантивни мерки за безопасност:

• Да се уверят, че разполагат с достатъчно питейна вода и хранителни продукти;
• Да се снабдят с маски срещу прах;
• Да пазят личните си документи;
• Да се свържат с туроператора или авиокомпанията си, за да се уверят, че в случай на евакуация ще бъдат транспортирани до безопасно място.
• Да се уверят, че имат валидна медицинска застраховка, включваща помощ при извънредни ситуации, включително в резултат на вулканична дейност.

При изригване на вулкана хората не бива да излизат на открито и да отварят прозорци. В случай, че използват контактни лещи, трябва да носят чифт диоптрични очила, тъй като вулканичната пепел би могла да създаде риск от инфекции.

Кризисният щаб в посолството на Джакарта е на разположение на българските граждани денонощно. В случай на нужда или необходимост от актуална информация за обстановката на о. Бали те могат да се свържат с мисията ни в Индонезия на тел. + 62 21 390 4048 или на денонощния дежурен тел.: +62 811 932200.