"Преживяхме четири страшни и кошмарни дни през изминалата седмица. Страх. Тревоги и сирени през нощта, взривове. Дори когато вече приключат атаките и ни информират, че няма опасност, не можем да заспим. Живеем в Киевски район, почти редом до жилищния блок на "56 жемчужина", пострадал на 19 юли след нощната ракетна атака. Взривната вълна беше толкова силна, че в целия апартамент се усети вибрация. Дори изпратихме по-малката си дъщеричка на село при баба си в Тарутинската община, Болградски район. В Бесарабия е по-безопасно", разказа Людмила Вичева пред БТА

Тя сподели, че от дълги години в Одеса живеят двете ѝ по-големи сестри със семействата си, както ѝ сестрата на съпруга ѝ. Хората са много притеснени от факта, че не знаят какво да очакват в следващия момент. "Едната ми сестра - Лариса, дори получи панически атаки след взривовете през юни на булевард "Шевченко", те живеят на около 500-600 метра от мястото на ракетния удар", допълни още Людмила.

В периода от 18 до 21 юли Одеса и Одеска област бяха атакувани с ракетни удари в нощните часове. Сирените започваха към полунощ и приключваха към 4:00-5:00 часа сутринта. Общо през тези четири нощи бяха пуснати над 14 сирени и бяха обявени тревоги на официалния сайт на Одеския градски съвет.

"В резултат на ракетни и безпилотни атаки на територията на Одеса и Одеска област са ранени 21 души, 14 от тях, включително две деца, са хоспитализирани. Един човек e загинал", съобщават на сайта си от Одеското кметство.

След атаките има поразени и разрушени административни сгради, детски градини и училища, църква, както и частни къщи и блокове в украинския черноморски град. Повредени са инфраструктурите на пристанищата в Одеса и Черноморск, както и зърнохранилище в Теплицката община, Болградски район.

 

През нощта на 22 юли в Одеса нямаше обявена тревога, в сравнение с няколко предишни нощи, беше относително спокойно.

"В акваторията на Черно море има засилена активност на дронове. Руските агресори направиха известна пауза в масираните атаки. Това предполага, че събират информация, включително за пристанищната инфраструктура", каза в ефира на националния телемаратон началникът на обединения пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски райони.