Става дума за ентеробактерии, които произвеждат така наречения ензим Ню Делхи метало-бета-лактамаза (NDM-1), което е причина за трудното лечение и на практика са резистенти към всички съществуващи антибиотици, предаде hicomm.bg

Според специалистите на острова "заразата" е пренесена в страната от пациенти, които са се подлагали на пластични операции в Индия и Пакистан.  Досега във Великобритания са установени около 50 случая на опасната бактерия, но учените се опасяват от глобално разпространение. В британските болници вече е регистрирано предаване от пациент на пациент.

Експертите се притесняват също, че ферментът NDM-1 ще попадне и в щама на други бактерии, което ще ги направи устойчиви на съществуващите антибиотици. Това може да предизвика бързо разпространяваща се инфекция, практически неподдаваща се на никакво лечение. Според BBC, симптоми на силно резистентни бактертии са били описани и в САЩ, Канада, Австралия и Холандия.

За щастие супербактерията се поддава все още на лечение с комбинирани антибиотици с най-мощно действие, които обаче са вредни за организма.

Засега мерките, които трябва да бъдат взети, според британците, са строга изолация на болните от тази форма на инфекция, висока лична хигиена, стерилизиране на инструментите в болниците, дезинфекция с препарати.