Това стана на съвместно заседание на комисиите по външни работи и развитие и на подкомисията по права на човека, съобщиха от пресслужбата на ЕП, цитирани от БТА.

Номинирани са журналистът Чан Дюндар и други активисти за права на човека в Турция, лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев, язидките Надя Мурад и Ламия Башар, разказали за сексуалното си робство в "Ислямска държава", и уйгурският дисидент Илхам Тохти.

Бившият главен редактор на турския ежедневник "Джумхуриет" Чан Дюндар е задържан през ноември миналата година, след като неговата медия публикува разкрития, че турските разузнавателни служби са доставяли тайно оръжия на бунтовниците в Сирия. Той бе осъден по-късно на 5 години и 10 месеца затвор за издаване на държавни тайни - присъда, която обжалва.

Срещу него също така е направен опит за убийство през май, след което напуска Турция.

За Мари-Кристин Вержиа (ЕОЛ/СЗЛ, Франция) той е "символ на атаките срещу свободата на медиите в Турция", а Ска Келер (Зелени/ЕСА, Германия) го определи като "жив символ на свободата на мисълта".

Фабио Масимо Касталдо (ЕСПД, Италия) пък припомни за арестите на други журналисти в страната и за закриването на уебсайтове.

"Чрез присъждането на наградата на Дюндар ние бихме я дали на всички онези, които показват подобна смелост", добави той.

Мустафа Джемилев е бивш председател на Меджлиса (събранието на кримските татари) и дисидент в Съветския съюз, а понастоящем - депутат в украинския парламент. В продължение на 50 години той защитава правата на човека и на малцинствата.

Когато е на 6-месечна възраст, е депортиран заедно със семейството си и с всички кримски татари в Централна Азия. Той получава възможност да се завърне по родните си места едва 45 години по-късно. След анексирането на полуострова от Русия отново е лишен от правото да влиза в Крим.

В представянето на кандидата Яцек Сариуш-Волски подчерта неговата "неуморна борба за свобода и права на човека". Туне Келам (ЕНП, Естония) изтъкна, че "той е човек, който не само защитава правата на кримските татари, но и тези на украинците". Чарлз Танък (ЕКР, Великобритания) напомни, че също като самия Сахаров Джемилев е съветски дисидент и "през целия си живот се е борил с тиранията и комунистическото потисничество".

Другите две номинирани - Надя Мурад и Ламия Башар, са от иракското селце Кочо, което през лятото на 2014 г. попада под контрола на "Ислямска държава". Двете млади жени стават част от хилядите язидки, взети в плен от терористите и превърнати в секс робини. Те успяват да избягат от похитителите си и да разкажат историята на гоненията срещу язидите.

"Това са две възхитителни, смели млади жени, символизиращи най-доброто от духа на Европа и света", заяви Беатрис Бесера Бастеречеа (АЛДЕ, Испания).

Тяхната номинация е знак на уважение към "жените и момичетата, които са първите жертви в случай на конфликт, и към всички религиозни малцинства, които са жертви на геноцид", каза Йозеф Вайденхолцер (С&Д, Австрия).

Илхам Тохти пък е мирен застъпник на правата на уйгурското малцинство в Китай. Той излежава доживотна присъда по обвинения в сепаратизъм, заради основаването на уебсайта Uyghur Online, насърчаващ разбирателството между уйгурското малцинство и народността хан - основната етническа група в Китай.

Тохти е номиниран от българския евродепутат Илхан Кючюк (АЛДЕ) и още 42 негови колеги. По думите на Кючюк Тохти е "свободен мислител, който вярва в правата на човека, върховенството на закона, мирното съвместно съществуване между етническите групи и демократичен Китай".

На 11 октомври съвместно гласуване на комисиите по развитие и външни работи ще определи трите кандидатури, от които ще бъде направен окончателният избор от лидерите на политическите групи. Носителят на наградата "Сахаров" ще стане известен на 27 октомври.

Отличието е създадено през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи.

Миналата година наградата бе връчена на блогъра от Саудитска Арабия Раиф Бадауи, преследван заради либералните си възгледи.