Автобус с 35 души е паднал в 15-метрово дере на главния път Цетине - Будва, в местността Обзовица, в Черна Гора. Загинаха двама души, а най-малко 17 бяха ранени и транспортирани до Цетине и Подгорица.

Жертвите са гражданин на Великобритания и жена, която е неидентифицирана, каза дежурният прокурор Анджа Радованович.

Инцидентът е станал, когато автобус на фирма "Папович" - по неустановени до момента причини - е паднал от пътя в дере с дълбочина 15 метра около 12.10 часа днес

Всички налични полицейски сили от Будва и Цетине бяха изпратени, както и линейки, и три автомобила с пожарникари. 

Кадри показват как автобусът лежи в пропаст, докато спасители и полиция изваждат ранените пътници. Направена е "верига" до пропастта, за изваждане на пътниците в автобуса.

Шофьорът (на 36 г.) бе изваден невредим от пропастта. Когато първият лекарски екип е слязъл при него, той се е оплакал, че е усетил силна болка в тила и след това автобусът се е ударил в насипа по пътя и е паднал в дерето. Той беше отведен за разпит в Цетине.

Седем от пострадалите са транспортирани от болницата в Цетине към Клиничния център на Черна гора в Подгорица.

"Имаме информация, че след първоначалното лечение още двама пациенти ще бъдат пренасочени към нашата институция. В момента се извършва диагностична обработка на пациентите. Те са със сериозни наранявания, но за щастие животът на всички, с изключение на един пациент, не е застрашен", каза директорът на Клиничния център Лиляна Радулович.

Полицията в Доня Горица затвори движението от посока Подгорица и само екипи на линейки, спасителни екипи и представители на медиите имат право да преминават към Цетине.

Президентът на Черна гора Яков Милатович и премиерът в технически мандат Дритан Абазович присъстват на откриването на общия дебат на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Оттам те реагираха на трагедията:

"Нашите мисли са със семействата на жертвите и ранените", написа Милатович в платформата "Екс" (бивш Туитър).

"Изразявам искрените си и най-дълбоки съболезнования на семействата на жертвите и пожелавам на всички ранени бързо възстановяване", бяха думите на Абазович в същата социална мрежа.