Министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг призова за чувство за мярка в действията спрямо Москва във връзка с агресията срещу Украйна, пише krone.at.

"Не бива да прекаляваме, например като въведем забрана за издаване на визи за 144 милиона руснаци", заяви Шаленберг. "Русия ще остане част от европейската история и култура, добави той.

Австрийският министър подчерта, че няма съмнение за пълната подкрепа за Украйна в борбата й за суверенитет и териториална цялост. "Бруталната война, подстрекавана от Русия, е безумие. Но в същото време трябва да мислим за деня, седмицата и месеците след това", заяви Шаленберг, цитиран от неговия говорител, на конференция на елитния френски университет Sciences Po в Париж.

В бъдеще европейската архитектура за сигурност ще трябва да включва по един или друг начин и Русия като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и като ядрена сила. Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) трябва да бъде запазена - поиска Шаленберг и отново разкритикува изключването на руския външен министър Сергей Лавров от неотдавнашната среща на ОССЕ в Полша.

"ОССЕ е една от малкото останали платформи, където руските дипломати трябва да седят и да слушат нашите аргументи, нашата остра критика на руската агресивна война", каза външният министър. "Запазването на чувството за мярка" е една от най-големите задачи за 2023 г., каза Шаленберг, като добави, че другата задача е да се запази единството. "Действията ни днес ще определят статута на свободния свят през следващите години", подчерта той.

Украинското външно министерство реагира на изказванията на Шаленберг по следния начин: "Призивите за продължаване на диалога с Русия и за уважение към нейната история и култура засилват чувството за безнаказаност на Кремъл", се казва в изявление на говорителя на външното министерство в Киев Олег Миколенко.