След връхлитането на урагана е изгубен контакт с радарната станция на метеорологичната служба на остров Уилис на 450 км източно от Кернс в северния щат Куинсланд, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Последните данни са за скорост на вятъра от 185 км/час. Очакват се пориви на вятъра до 280 км/час, когато ураганът достигне континента по-късно днес. Четиримата служители на метеорологичната служба на остров Уилис бяха евакуирани вчера. Според инженери ураганът Яси е толкова мощен, че може да събори и къщи, които са укрепени срещу подобни природни бедствия.

Над 300 000 души вече напуснаха застрашения от урагана район в щата Куинсланд. Североизточното крайбрежие на Австралия е застрашено, предупреди премиерката на щата Ана Блай.
"Получихме лошата новина, че ураганът е достигнал пета категория. Това означава, че сме изправени пред буря с катастрофални мащаби", заяви Блай пред австралийската телевизия Скай ТиВи.

На някои места бурята ще донесе приливни вълни с височина около 4 метра. Жителите на по-ниско лежащи региони бяха призовани да изоставят имотите си и да се насочат към по-високи местности.

През януари Австралия бе ударена от най-тежките наводнения в страната от десетилетия. Природните бедствия разрушиха инфраструктура, хиляди къщи и бизнес сгради и съсипаха реколтата по протежение на източното крайбрежие на държавата континент. Нанесените щети се изчисляват на 10 милиарда долара или повече, а 35 души загинаха.