Две атаки с безпилотни летателни апарати бяха извършени срещу военни обекти на територията на Русия - базата на руските ВВС "Енгелс" край Саратов и летище край Рязан.

При нападението срещу на военното летище в Саратовска област са повредени два самолета. Според канала в Telegram Astra са повредени два стратегически бомбардировача Ту-95. Двама военнослужещи са ранени и настанени в болница.

Според публикации в социалните мрежи жителите на Енгелс и Саратов са чули силен взрив около шест часа сутринта. Бе публикуван видеоматериал, за който се твърди, че показва нападение срещу летището в Енгелс.

Губернаторът на Саратовска област Роман Бусаргин заяви, че "информацията за инциденти във военни обекти" край Енгелс се проверява от правоохранителните органи. Той отбеляза, че "в жилищните райони на града не е имало извънредни ситуации".

Базата в Енгелс ("Енгелс-2") е една от най-важните бази на руските военновъздушни сили. Там са разположени два полка стратегически бомбардировачи - Ту-160 и Ту-95.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало този въпрос.

В същото време цистерна с гориво се взриви на летище край Рязан, съобщи РИА Новости, позовавайки се на източник от службите за спешна помощ.

Според източника след експлозията е избухнал пожар. По предварителни данни в резултат на инцидента са загинали трима души, а шестима са били ранени. ТАСС съобщава за трима загинали и петима ранени. Един от самолетите също е бил повреден, уточнява източникът. Причините за инцидента все още не са ясни.

Местното издание Ya62.ru пише, че очевидци са съобщили за силна експлозия в 6:30 ч. Според тях в околността се усещала миризма на авиационно гориво.

Според нов доклад на разузнаването на Великобритания броят на бойните полети на руската тактическа авиация над Украйна е намалял значително през последните месеци.

"Сега руските самолети вероятно извършват десетки полети на ден, което е спад спрямо пика от 300 полета на ден през март 2022 г.", се казва в доклада.

Намаляването на броя на полетите се дължи на високата заплаха от страна на украинската противовъздушна отбрана, ограниченията за летателните часове на руските самолети и влошените метеорологични условия.

Очаква се руските военновъздушни сили да продължат операциите с ниска интензивност.

По данни на британското разузнаване Русия е загубила общо над 60 самолета по време на конфликта, включително вероятно още един бомбардировач Су-24М и щурмови самолет Су-25 миналата седмица.

Според данните на Генералния щаб на ВСУ Русия е загубила 281 самолета от началото на инвазията. По този начин се оказва, че британските данни чувствително се различават от украинските.