Русия предприе през изминалата нощ атака с дронове срещу Киев и Киевска област, отразена от украинската противовъздушна отбрана, съобщиха в каналите си в Телеграм представители на украинската армия, цитирани от Ройтерс.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че по предварителна информация системите за противовъздушна отбрана са свалили 28 от 30 дрона "Шахед" иранско производство, изпратени от Русия.

Около 20 вражески цели са засечени и унищожени от нашата противовъздушна отбрана във въздушното пространство около Киев, съобщи в "Телеграм" ръководителят на военната администрация в Киев Сергий Попко. "Още една масирана въздушна атака срещу столицата", отбеляза той.

Според Попко, цитиран от Франс прес, дронове камикадзе са атакували столицата на вълни от различни посоки. Ройтерс отбелязва, че не може да провери чрез независими източници съобщенията. За момента няма коментар от руска страна.

По данни на сайта "Суспилне" срещу Запорожие също е имало атаки и са чути взривове. Местните власти засега не дават данни за жертви или ранени, предаде агенция УНИАН. Там са поразени комуникационни съоръжения, местна ферма и популярно място за почивка.

Украинското висше военно командване посочи, че по предварителни сведения Русия е изстреляла седем ракети С-300 срещу Запорожие.

След тревожна нощ на грохот ситуацията в Запорожие е стабилна. Слава богу няма пострадали хора и не са поразени жилищни сгради, написа в "Телеграм" секретарят на градския съвет Анатолий Куртев.

Военната администрация на Лвов, град с около 700 000 жители на 70 км от границата с членуваща в НАТО Полша, заяви, че Русия е поразила "критична инфраструктура" в града, вследствие на което е избухнал пожар. По първоначални данни няма жертви или пострадали.

Ръководителят на военната администрация на облстта Максим Козицки предупреди, че заплахата от повторни атаки се запазва.

Кметът на Лвов Андрий Садови коментира също атаката в канала си в Телеграм. "Сами много добре чувате. В Лвов и Лвовска област отекват експлозии. Останете в бомбоубежищата или поне стойте в коридора", призова той.

По предварителни данни от 6,02 часа в Лвов е регистрирано попадение в критично инфраструктурно съоръжени, съобщи ръководителят на Лвовската областна администрация Максим Козицки. По думите му в резултат на пристигането няма пострадали хора. "Имаше пожар. Всички служби работят на мястото", уточни той и допълни, че в района е свирен край на въздушната тревога.

Президентът Володимир Зеленски заяви в понеделник вечерта, че украинските сили не са загубили позиции в контранастъплението си срещу руските войски, докато вражеските сили са претърпели само загуби, съобщава Ройтерс.

"В някои сектори нашите сили се придвижват напред, в други отбраняват позиции или устояват на нападения и засилени атаки на окупаторите", каза Зеленски в редовното си нощно видеообръщение.

"Нямаме загубени позиции, само освободени. А те имат само загуби. Като цяло ситуацията е натиск от наша страна, който проправя пътя за нашето знаме".

Украинските сили проведоха контраофанзивни операции в поне три сектора на фронтовата линия и постигнаха успехи на 19 юни. Руски блогър съобщи, че на 19 юни украинските войски са продължили да атакуват северозападно, североизточно и югозападно от Бахмут, и заяви, че украинските сили са напреднали близо до Краснополовка (на около 12 км североизточно от Бахмут).

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр съобщи допълнително, че през изминалата седмица украинските войски в направление Тавриск (Запорожие) са напреднали до седем километра и са освободили 113 кв. км територия, включително осем населени места в западната Донецка и западната Запорожка област.

Руски военни блогъри твърдят, че украинските войски са атакували южно от Велика Новосилка в западната част на Донецка област.

Украйна преговоря с оръжейни производители

Киев води разговори със западни оръжейни производители за откриване на производство в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на висш украински представител.

Сергий Бойев, заместник-министър на стратегическите индустрии на Украйна, заяви, че неговата страна разговаря със западни оръжейни производители за засилване на производството на оръжия, в това число и дронове и ще подпише договори в идните месеци.

Украинският представител поясни, че Киев води преговори с производители от Германия, Италия, Франция и Източна Европа относно производството на оръжия в самата Украйна.

"Ние водим много детайлни дискусии с тях и сме сигурни, че ще имаме подписани договори в идните месеци", заяви Бойев в кулоарите на авиоизложението в Бурже край Париж.

През май украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му работи с британската отбранителна компания БАЕ Систъмс за установяване на украинска база за производство и ремонт на оръжия, от танкове до артилерийски установки. Но сделка в тази насока все още не е подписана.

Насърчавайки чуждестранни фирми в областта на отбраната да произвеждат оръжия в Украйна, Киев би могъл по-ефективно да посрещне собствените си нужди в тази област, като същевременно изгражда и собствената си отбранителната индустрия, която да бъде насочена към глобални клиенти в момент, в който се стреми да създаде работни места за украинците.

"Бъдещото възпиране на агресията ще изисква силна отбранителна индустрия в Украйна, силни украински въоръжени сили", казва Бойев. "Ето защо смятаме за нещо толкова важно идването на международни партньори в Украйна, за да създадат производство и да направят Украйна част от рамката за сигурност на свободния свят", допълни той.

На изложението в Бурже заместник-министърът ухажва по-специално производителите на дронове, от големи компании до малки доставчици. Той отказа да каже с колко компании е имал срещи.

"Обсъждаме различни нива на сътрудничество и някои от компаниите казват, че искат да дойдат и да инвестират и да произвеждат дронове", заяви той.

Турската отбранителна компания "Байкар" каза миналата година, че продължава да планира завършването на изграждането на производствено предприятие в Украйна за две години. Плановете за такова предприятие компанията бе обявила малко преди руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Дроновете се използват и от силите на Москва, и от силите на Киев в конфликта. Киев казва, че разширява програмата си за дронове както за разузнаване, така и за поразяване на вражески цели при по-голям обсег. Турция, Норвегия и САЩ са сред страните, които доставят дронове на Украйна, но войната увеличи нуждите в тази насока.

Преговорите за производство на дронове може да се проточат, но производство в Украйна би било ефикасен начин да се използва съществуващия в страната опит в областта на дроновете и да се създадат работни места в Западна и Централна Украйна, смята украинският представител.