Обявеното от еквадорския президент Ленин Морено споразумение основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж да напусне посолството в Лондон, е неприемливо, заяви негов адвокат пред в. "Телеграф", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано Морено заяви, че е постигнато споразумение с британското правителство и че Асандж няма да бъде екстрадиран към страна, където е заплашен от смъртна присъда.

"Идеята, че докато смъртната присъда е изключена, Асандж няма причини да се страхува от съдебно преследване, е очевидно погрешна", заяви неговият адвокат Бари Полак. "И тъй като в САЩ са предявени подобни обвинения срещу Асандж, Еквадор трябва да продължи да му предоставя убежище", добави той.

По-рано Морено заяви в радио интервю, че "са изпълнени условията, за да може Асандж да напусне посолството", но не посочи повече подробности.

Вчера Уикилийкс отправи в Туитър обвинения срещу Морено, че се опитва "да отклони вниманието" от статия във в. "Ню Йорк таймс", която го обвинява, че се е опитал "незаконно да продаде Асандж на САЩ в замяна на облекчаване на еквадорския дълг".

Основателят на Уикилийкс се укрива от 2012 г. в еквадорското посолство в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция по обвинение в изнасилване. Шведският съд прекрати следствието по този случай, но Великобритания казва, че ще го арестува, ако излезе от посолството, защото не е спазил условията на освобождаването си под гаранция.

От своя страна Асандж се опасява, че ако напусне посолството, може да бъде екстрадиран в САЩ, където го очаква обвинение за държавна измяна заради публикуването от Уикилийкс през 2010 г. на множество поверителни американски дипломатически и военни документи.