Инфлацията в Аржентина продължи да расте с двуцифрени месечни темпове през септември, достигайки 138,3% на годишна база, което е най-високото ѝ ниво от три десетилетия насам, икономически сценарий развиващ се в навечерието на президентските избори на 22 октомври, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ, цитирана от БТА.

По данни на Националния институт за статистика и преброяване индексът на потребителските цени нарасна с 12,7% спрямо август, което е най-високият темп от февруари 1991 г. (27%), два месеца преди Аржентина да въведе валутния борд, обвързващ песото и щатския долар след хиперинфлацията от 1989-1990 г.

Повишението на цените през септември е общо, но 14,3-процентното увеличение на цените на хранителните продукти е най-тревожно, тъй като то пряко засяга бедността и недоимъка, които и без това са често срещани в Аржентина.

Официалната стойност на инфлацията за септември беше по-висока от прогнозираната от частни консултанти, а поведението на цените през октомври в момента се обсъжда.

В Аржентина няма свободен валутен курс, а вместо това правителството налага редица мерки за валутен контрол, ограничения върху вноса и замразяване на цените, в резултат на което съществуват дузина различни официални и неофициални обменни курсове.

Рязкото покачване на неофициалния обменен курс през последните дни поражда перспективата за бързо разпространение на цените в реалната икономика на фона на нарастващата тревога на инвеститорите относно резултатите от изборите на 22 октомври.

"Повишаването на свободния курс на долара през тази седмица ще окаже влияние върху формирането на цените. Увеличаващата се разлика в обменния курс вече е водила до корекции на цените в миналото", се казва в доклад на консултантската компания Ел Си Джи (LCG).

Според официалния доклад, публикуван този четвъртък, инфлацията вече се е увеличила със 103,2% през първите девет месеца на годината.

Последните прогнози, събирани ежемесечно от централната банка, посочват, че през тази година инфлацията ще бъде 173,2%. С публикуването на данните този четвъртък консултантските фирми започват да ревизират прогнозите си в посока нагоре.

"Ключовият фактор за последното тримесечие на годината е политическият. В зависимост от резултатите от изборите и реакцията на кандидатите несигурността ще започне да намалява, а очакванията ще се подобрят или обратното", заяви за EФE Еухенио Мари, главен икономист на "Фондация за свобода и прогрес", аржентинска неправителствена организация, изследваща политическия и икономическия климат в страната.