Арестуван е предполагаемият убиец на мексиканския журналист Хавиер Валдес - признат разследващ журналист в областта на наркотрафика и стрингер на Франс прес. Новината за залавянето на убиеца му бе съобщена от мексиканския вътрешен министър Алфонсо Наварете.

Говорителите на министерството на вътрешните работи не добавиха подробности за ареста, извършен съвместно от полицията и прокуратурата.

Петдесетгодишният известен журналист бе убит на 15 май 2017 г. недалеч от своя офис в родния си град Кулиакан, Северозападно Мексико - в щата Синалоа, крепост на наркокартела Синалоа, ръководен от Хоакин Гусман, наричан Ел Чапо, очакващ в момента съд в американски затвор.

Кореспондент на вестник "Хорнада" и основател на седмичника "Риодосе", от десетина години Хавиер Валдес работеше като журналист на свободна практика за АФП. Отразяваше борбите за власт в картела Синалоа, откакто Ел Чапо бе екстрадиран в САЩ през януари 2017 г. За разследвания по наркотрафика той бе удостоен през 2011 г. с отличие от Комитета за защита на журналистите в Ню Йорк.

Над 100 журналисти са убити в Мексико от 2000 г насам, сочат данни на правозащитни организации.

Същевременно стана ясно, че трима студенти по кинематография, безследно изчезнали в Мексико от месец и половина, са били убити от криминална групировка, съобщиха съдебните власти на щата Халиско в Западно Мексико.

Даниел Диас, Марко Авалос и Саломон Асевес Гастелум, на възраст от 20 до 25 г., са били отвлечени на връщане от снимки, изтезавани и екзекутирани, а труповете им са били разтворени в киселина, заявиха криминалисти. Анализ на ДНК дал възможност да бъдат разпознати по части от телата.

Изчезването на тримата предизвика демонстрации из страната, видни мексикански режисьори като носителите на Оскар Гийермо дел Торо и Алфонсо Куарон направиха изявления в тяхна подкрепа.

Водещата разследването следователка Лисет Торес посочи, че убийците без съмнение са от наркокартела Халиско Нова генерация - мощна криминална групировка от региона. Нищо не сочи убитите студенти да са били свързани по някакъв начин с картела, добави тя.

Според разследващи убийците може би са отмъщавали на техни роднини.