Израелската полиция съобщи днес, че е арестувала сестрата на лидера на "Хамас" Исмаил Хания. Тя е задържана в Израел, където живее, във връзка с разследване за тероризъм, водено от полицията и от службата за вътрешна сигурност Шин Бет, предаде АФП.

Сабах Абдел Салам Хания, която е на 57 години и има израелско гражданство, е "заподозряна, че е поддържала контакти с агенти на "Хамас" и за това, че се отъждествява с радикалната палестинска организация, като същевременно подкрепя и подстрекава към извършване на терористични действия в Израел", каза говорител на полицията за АФП.

При обиск в дома на заподозряната в южния град Тел Шева полицията е открила документи, телефони и "доказателства, че (тя) е свързана с извършването на тежки престъпления срещу сигурността на Държавата Израел", се казва в полицейското комюнике.

Израелската армия води война в ивицата Газа срещу "Хамас", смятан от Израел за терористична организация. Нейният лидер Исмаил Хания живее в Катар, припомня БТА.

"Хамас" се извини на жителите на ивицата Газа за страданията, причинени от войната

"Хамас" за първи път се извини на жителите на ивицата Газа за страданията, причинени им от войната с Израел. Извиненията бяха поднесени в дълго изявление, публикувано снощи в канала на "Хамас" в "Телеграм", предаде Франс прес.

В изявлението се казва, че палестинската ислямистка групировка поднася своите извинения за трудностите, причинени от войната срещу израелската армия, която продължава вече шест месеца. Но в текста "Хамас" потвърждава и желанието си да продължи военните действия, които според групировката трябва да направят възможно постигането на "победа и свобода" за палестинците. Групировката също така благодари на жителите на ивицата Газа и заявява, че осъзнава, че те са изтощени от войната.

Организацията допълва, че се е опитала да въведе мерки, за да облекчи трудностите на хората и като пример посочва по-специално опитите за "контрол на цените".

"Хамас" също така твърди, че, за да разреши проблемите, причинени от окупацията, разговаря с всички представители на обществото в Газа, споменавайки тук и други въоръжени движения, народни комитети и семейства.

Анклавът преживява трудности още отпреди войната, заради наложената от Израел блокада през 2006 г. В Газа от години бедността и безработицата са големи, а нуждата от хуманитарна помощ е огромна. Доставките са крайно недостатъчни, а по-голямата част от населението сега заради военните действия беше принудено да се премести в най-южната част на анклава, около Рафах, близо до затворената граница с Египет. Град Рафах, който имаше под 300 000 жители преди войната, според оценките на ООН, в момента е приютил над един милион души.

През последните месеци няколко фигури от "Хамас", сред които Халед Мешаал, бившия ръководител на политическото бюро на организацията, казаха, че са необходими "жертви за свободата" на палестинците.

Войната в Газа беше предизвикана от безпрецедентната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, в която загинаха най-малко 1160 души, основно цивилни, съобщи Франс прес, като се позова на официални израелски данни. Тогава приблизително 250 души бяха отвлечени, като 130 от тях все още са заложници в ивицата Газа. Смята се, че 34 от тях може да са вече мъртви.

В отговор на атаката на "Хамас" срещу израелската територия Израел се зарече да унищожи палестинската групировка, която заедно със САЩ и ЕС е обявила за терористична организация, и предприе офанзива, при която бяха убити 32 782 палестинци, според последните данни на Министерството на здравеопазването на "Хамас" в ивицата Газа.