Колумбийската полиция арестува днес сина на президента в рамките на разследване за пране на пари, предаде Асошиейтед прес.

Твърди се, че той е събрал средствата по време на миналогодишната президентска кампания. Президентът на Колумбия Густаво Петро заяви, че няма да се намесва в разследването.

"Като човек и баща ми е болно да видя толкова много самоунищожение и един от синовете ми да отиде в затвора", заяви Петро в профила си в социалната мрежа "Екс", по-известна със старото си име "Туитър".

"Като президент на републиката уверих главната прокуратура, че ще има всички гаранции, за да може да действа според закона", добави той.

Шокиращото задържане на Николас Петро е сериозен удар за правителството, което от първия си ден на власт бе подложено на атаки от консерваторите и същевременно се бори да запази двупартийната подкрепа за Колумбия в Конгреса на Съединените щати, които са дългогодишен съюзник на страната.

В изявление на главната прокуратура се казва, че Николас Петро и бившата му съпруга са били задържани по нареждане на съда в Богота около 06:00 ч. местно време.

Властите заявиха, че след като бъдат изправени пред съдия, прокуратурата ще поиска временното им задържане, тъй като разследва двама за пране на пари.