Швейцарски гражданин е бил задържан в Мианма по обвинение, че е заснел филм, който оскърбява будизма, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местни медии.

Петдесет и две годишният Дидие Нусбаумер е бил арестуван на 8 август заедно с 13 граждани на Мианма, сред които има и 12 -годишно момиче, съобщи в. "Алин".

Оскърбяването на будизма се наказва в Мианма, където религиозният национализъм се разрасна през последните години. Около 90 % от жителите на страната са будисти.

Според местни медии Нусбаумер е бил сценарист, продуцент и режисьор на филма "Не очаквайте нищо". Той е бил публикуван в ЮТюб на 24 юли.

В социалните мрежи се появиха кратки откъси от 75-минутния филм, които предизвикаха възмущение сред националистите в Мианма.

"Въпреки че хората в главните роли са будисти, те се държат недопустимо и с жестовете и диалозите си накърняват достойнството и морала на монасите", се казва в един материалите на местните издания.

Нусбаумер не е първият чужденец, задържан в Мианма по обвинение за оскърбяване на будизма.

През март 2015 г. новозеландски гражданин получи присъда от 2,5 години затвор с принудителен труд заради разпространението в интернет на реклама, която показва психеделично изображение на Буда със слушалки в диджейски стил.

През октомври следващата година нидерландски турист бе осъден на три месеца лишаване от свобода с принудителен труд, след като изключил високоговорител, използван от будистки монаси за нощната им проповед.

Същата година испански турист бе депортиран от Мианма, тъй като на крака си е имал татуировка с Буда.