Ръководител на "Порше" (Porsche) временно е задържан на фона на поредицата обиски, свързани със скандали с маниполурани дизелови двигатели, съобщи пред АФП говорител на автомобилостроителната компания.

Арестът е във връзка с разследване на измами, свързани със скандала с фалшифицираните тестове за емисиите на дизеловите коли на "Фолксваген". "Порше" е собственост на групата "Фолксваген" (Volkswagen).

Изпълнителният директор на "Порше" Оливер Блум е информирал служителите, че прокуратурата в Щутгарт временно е задържала един от ръководителите на компанията.

Германските вестници "Билд" и "Виртшафтсвохе" съобщиха, че става дума за Йорг Кернер, бивш отговорник за двигателите в "Порше", който е работел в Ауди (Audi), когато скандалът избухна.  Кернер е задържан, тъй като властите се опасяват, че може да се укрие. Той отговаря за разработването на задвижващата система на спортните автомобили.

Блум е намекнал в писмо до персонала, че полицията е погнала "член на борда" от 18 април. В писмото се отбелязва, че Кернер сега работи в "Ауди", която също е на "Фолксваген". Преди няколко дни германската полиция проведе акция в офиси на двама началници на "Порше" и един бивш служител.

През 2015 г. "Фолксваген" призна, че е използвал софтуер, за да манипулира тестовете за изгорените газове на 11 милиона автомобила по света.