Депутат от крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" бе арестуван днес по обвинения за използване на забранени тоталитарни символи, като съседи от братството му се оплакаха, че често чуват нацисткия поздрав за победа "Зиг Хайл", предадоха Ройтерс и БТА.

Новоизбраният 22-годишен Даниел Халемба трябваше по-късно да заеме мястото си в баварския провинциален парламент. Той е член на студентското братство "Тевтония Прага", чиито помещения през септември бяха обискирани от полицията. По време на обиските официални представители заявиха, че са били намерени символи, забранени от германската конституция, а съседите му се оплакваха, че от стаята се чува "Зиг Хайл" (Поздрав в знак на лоялност към Хитлер в превод: "Да живее победата").

Говорител на прокуратурата каза, че Халемба ще бъде изправен пред съда по-късно днес или утре, а едно от обвиненията му е в тормоз, основан на расата.

Политическият разговор в Германия все повече е доминиран от темата за миграцията, което помогна на АзГ да постигне поредица от силни изборни резултати извън бастоионите си в постиндустриалните източни части на Германия, а това показа, че избирателите изглежда не се притесняват от политическите възгледи на партията, отбелязва Ройтерс.

Партията, която е втора в проучванията в няколко източни провинции, постигна рекордни резултати в западните провинции Бавария и Хесен на 8 октомври. АзГ и младежката ѝ организация са под наблюдение в няколко провинции, а видни фигури като водещия кандидат за Европейския парламент Максимилиан Кра сравняват имиграцията с колониализма и заявяват, че "ориенталското заграбване на земи води до сексуално насилие над европейските момичета".

Халемба, който се е присъединил към братството като студент по право във Вюрцбург, е посочил Бьорн Хоке, лидер на крайнодясното крило на AзГ, като свой политически модел за подражание.

"Искат да арестуват мен, избрания член на провинциалния парламент, три дни преди да встъпя в длъжност, като използват напълно беззаконна заповед за арест", каза Халемба във видеоклип, споделен в канала на адвоката му в "Телеграм".

Германските братства, много от които датират от времето на първото обединение на страната през 19 в., са известни с консервативната си, често националистическа философия.