Бивш високопоставен служител на ФБР е обвинен, че е помогнал на руски олигарх в нарушение на американските санкции, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Чарлз Макгонигъл, бивш специален агент, отговарящ за контраразузнавателния отдел на ФБР в Ню Йорк, е обвинен, че е работил с бивш съветски дипломат в защита интересите на руския енергиен магнат Олег Дерипаска.

Отделно от това Макгонигъл е обвинен във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, че е укрил плащания в размер на 225 000 долара, получени от външен източник, с когото е пътувал до Европа.

Макгонигъл е бил длъжен да докладва на ФБР за контакти с чуждестранни официални лица, но прокурорите твърдят, че той е скрил това от работодателя си, тъй като се е занимавал с бизнес и пътувания в чужбина, които са създавали конфликт на интереси със задълженията му по правоприлагане.

Твърди се, че Макгонигъл, който е ръководил разследвания на руски олигарси, включително срещу Дерипаска, преди да се пенсионира през 2018 г., е работил за отмяна на санкциите, наложени на Дерипаска през 2019 г. и е взел от него пари през 2021 г., за да разследва конкурентен олигарх.

54-годишният Макгонигал и Сергей Шестаков, който е работил като преводач от руски език в съда и има американско гражданство, бяха арестувани в събота и трябва да се явят пред съда в Манхатън днес, съобщи Ройтерс.

Те са обвинени в нарушаване и заговор за нарушаване на закона за международните извънредни икономически мерки, заговор за пране на пари и пране на пари. Шестаков е обвинен и в подаване на неверни сведения пред ФБР.

Министерството на финансите на САЩ добави Дерипаска в списъка си със санкции през 2018 г. заради предполагаеми връзки с руското правителство и руския енергиен сектор на фона на продължаващите заплахи от страна на Русия към Украйна, припомня ТАСС. През март 2019 г. Дерипаска заведе дело срещу министерство на финансите на САЩ в американски съд, чиято цел беше отмяна на санкциите срещу него.

В обвинителния акт от Ню Йорк се твърди, че през 2018 г. Шестаков е запознал Макгонигъл с бивш съветски дипломат, който е действал като агент на Дерипаска. Това лице не е идентифицирано в съдебните документи, но министерството на правосъдието заявява, че в публични медийни съобщения се говори, че става дума за офицер от руското разузнаване.

Според обвинителния акт Шестаков е поискал от Макгонигъл помощ, за да осигури на дъщерята на агента на Дерипаска стаж в нюйоркското полицейско управление. Макгонигал се съгласил, твърдят прокурорите, и казал на човек от полицейското управление: "Имам интерес към баща ѝ по редица причини".