Американските власти съобщиха, че са арестували военен анализатор от разузнаването на армията, който е обвинен в заговор да продава отбранителна информация от чувствително естество на чужд гражданин, предаде ДПА.

Военнослужещият, Корбейн Шулц, е обвинен в "заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана, изнасяне без лиценз на технически данни, свързани с отбранителни продукти, заговор за износ на отбранителни продукти без лиценз и подкупване на държавен служител", се казва в изявление на американското министерство на отбраната, съобщава БТА.

Шулц е обвинен, че е влязъл в заговор с чужд гражданин, който твърдял, че живее в Хонконг и работи за базирана в чужбина геополитическа консултантска фирма, за разкриване на информация, свързана с националната отбрана на САЩ.

Информацията, споделена с чуждия гражданин, е включвала "документи, свързани с високомобилната артилерийска ракетна система ХАЙМАРС (HIMARS), информация за хиперзвуково военно оборудване, проучвания за бъдещото развитие на американските въоръжени сили, проучвания за големи държави като Китай и резюмета на военни учения и операции", се казва в изявлението на военното ведомство.

Наред с други неща Шулц, който е имал достъп до информация с гриф "Строго секретно", е трябвало да събира също данни, свързани с потенциалните планове на Вашингтон в случай на военно нападение срещу Тайван, се казва в обвинителния акт.

Предполага се, че Шулц е участвал в заговора с чуждия гражданин от юни 2022 г. до вчерашния му арест, като в замяна на документите и информацията военнослужещият е получил най-малко 14 плащания, които възлизат на сума от около 42 000 долара.