САЩ могат да овладеят COVID-19 до началото на следващата година след евентуалното по-широко одобрение на ваксини в идните седмици, заяви днес главният американски експерт по заразни болести Антъни Фаучи, цитиран от Ройтерс.

В телевизионни интервюта Фаучи каза, че след като ваксината на "Пфайзер" срещу COVID-19 вече е получила пълно одобрение от американската Агенция по храните и лекарствата (FDA), се отваря възможност за ваксиниране на повече хора, а в идните седмици може да бъдат одобрени също ваксините на "Модерна" и "Джонсън и Джонсън", както и евентуално да бъде дадено разрешение за ваксиниране на малки деца от есента.

"Ако направим това с огромното мнозинство от тези 80-90 милиона души, които още не са ваксинирани, които не желаят да се ваксинират или не са имали възможност, смятам, че може да видим светлина в края на тунела", заяви той по телевизия Ен Би Си.

"Можем да обърнем хода на събитията", каза Фаучи по Ем Ес Ен Би Си.

Той заяви, че очаква "Модерна" и "Джонсън и Джонсън" да получат пълно одобрение "сравнително скоро", може би до няколко седмици или месец.

Според него "има значителен шанс" Агенцията по храните и лекарствата да даде одобрение на "Пфайзер" и "Модерна" за малки деца преди предстоящия ваканционен сезон. "Надяваме се до средата или края на есента и началото на зимата", заяви Фаучи по Ен Би Си.

Той каза, че се надява "да може да започне известно значително овладяване" на ситуацията с COVID-19 "през пролетта на 2022 г.", ако "бъдат ваксинирани огромното мнозинство от 90-те милиона души, които не са ваксинирани".