Турският вицепрезидент Фуат Октай критикува снимка на гръцкия началник на отбраната, направена на демилитаризиран остров в Егейско море, като предупреди, че Анкара ще направи каквото е нужно по въпроса, съобщава в. "Дейли сабах", цитиран от БТА.

"Турция не допуска подобни снимки и ще направи необходимото", заяви Фуат Октай в интервю за турски канал в Ютюб, визирайки снимка на началника на отбраната на Гърция ген. Константинос Флорос на остров Псеримос, на 8 км от Бодрум.

Октай напомни предупреждението на президента Реджеп Тайип Ердоган, че Турция може да "дойде внезапно една нощ", като подчерта, че тези думи на Анкара не са "напразни" и че тя ще направи "каквото казва".

Турция често се оплаква, че Гърция въоръжава острови в близост до турските брегове, които са с демилитаризиран статут по силата на международни договори. Според турската страна такива действия поставят под въпрос суверенитета на Гърция върху островите.

В началото на миналия септември Ердоган на два пъти отправи най-откритите си заплахи срещу Гърция досега, като каза, че "когато дойде подходящият момент, всичко ще се случи за една нощ". В друго изказване Ердоган заяви, че Гърция не може да се мери със страната му "нито политически, нито икономически, нито военно". И предупреди, че турските войски могат да нападнат "внезапно, в която и да е нощ".

Ердоган и преди е използвал тази фраза, за да намекне за предстоящи военни операции в Сирия и Ирак срещу кюрдски бойци, които Турция смята за екзистенциални заплахи. Както е известно той изпълни тази заплаха няколко пъти.