Авторката на книгата за деца "Истории за лека нощ за момичета бунтарки", продавани в милиони екземпляри по цял свят, изрази пред АФП съжаление за решението на турските власти да отъждествят с порнография съдържанието на това произведение и да наложат ограничения за продажбата му, предаде агенция Франс прес и БТА.

Книгата на Елена Фавили и Франческа Кавало, публикувана през 2016 г., разказва историите на 100 изключителни жени - от мексиканската художничка Фрида Кало до френската физичка и химичка Мария Кюри или френската модна икона Коко Шанел. Книгата е преведена на 46 езика, включително на турски.

Когато едно правителство се страхува от книга за деца, която насърчава равенството, това означава, че да издигаш тези идеи в младежката литература може да има и има въздействие, заяви Кавало по телефона пред АФП. Това ме мотивира още повече да продължа да се боря всеки ден, допълни тя.

В решение, оповестено миналата седмица, турският съвет, отговарящ за защита на малолетните от публикации с неприлично съдържание, посочи, че "някои пасажи от книгата ще повлияят зле на съзнанието на лица под 18 години".

Следователно книгата вече може да се продава само на пълнолетни лица и трябва да бъде скрита в магазините.

Момичетата заслужават да растат заобиколени от повече женски примери. Те заслужават да растат с идеята, че могат да бъдат това, което искат, посочи Кавало.

Книгата разказва биографиите на 100 известни жени /включително на певицата Бионсе и на американската телевизионна водеща и продуцент Опра Уинфри/, написани като вълшебни приказки и придружени с рисувани портрети.

Средствата, позволили публикуването на книгата, което е последвано от продължения, са събрани благодарение на една от най-успешните краудфъндинг кампании.

Единствената трудност, пред която са били изправени авторките, е било руско решение за цензуриране на историята на една транссексуална жена, посочва Кавало.

Асоциацията на турските издателски къщи разпространи тази седмица комюнике, определящо решението на правителството като "опасност от гледна точка на свободата на изразяване и публикуване и като заплаха, тегнеща върху принципите на едно демократично общество".

Турското издателство на книгата Хеп Китап посочи пред АФП, че чака да бъде официално обявено решение по въпроса преди да прави коментарии.