Според в. "Милят", цитиран от БТА,  Алтънташ е бил сред охранителите на осем мероприятия в Анкара, на които е участвал президентът след опита за преврат в Турция на 15 юли.

Алтънташ не е бил бодигард на Ердоган, а е бил сред полицейските служители, отговарящи за вътрешната сигурност.

Според следователите, убиецът на руския посланик е бил член на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която е обвинявана от властите, че стои зад пуча през юли.

Алтънташ е бил уволнен, след като било установено, че е последовател на проповедника Фетхуллах Гюлен, пише вестникът.

Според други медии обаче той е на действаща служба и дори е охранявал руското посолство в Анкара. В деня на покушението той специално си бил взел отпуска, а минути преди да застреля посланика стоял зад него и приличал на бодигард.

При разследването на убийството на руския посланик изникват все повече доказателства за членството на убиеца Мевлют Мерт Алтънташ във Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), информира в. "Миллиет".

В хотелската му стая, която сега е запечатана от полицията, били открити ръкописни бележки с ислямистки и джихадистки характер и книги за терористичната групировка Ал Кайда и за джихада.

В дома на убиеца пък са намерени книги за ФЕТО и Ал Кайда, посочва вестникът, цитиран от ТАСС.

Според "Миллиет" убиецът няколко дни е проучвал мястото на бъдещото покушение. Той резервирал стая в хотел, намиращ се на няколко минути пеша от Галерията за съвременно изкуство. На следващия ден той направил пробно пътуване с такси от квартал Кечийорен до галерията и проверил дали може безпрепятствено да влезе в изложбените зали като полицейски служител, без да минава през скенера.

В деня на покушението той пристигнал в хотела с такси, като платил в брой и не взел рестото. Същата сутрин той си купил нов костюм, който носел по време на нападението. В галерията той пристигнал, представяйки се за полицейски служител, като показал полицейско удостоверение.

13 души са задържани досега във връзка с разследването на убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов, съобщават руски медии.

Арестите са извършени в провинциите Анкара, Измир и Айдън, информира турският телевизионен канал NTV, позовавайки се на полицията.

По-рано беше съобщено, че са задържани шестима роднини на извършителя Мевлют Алтънташ.

Междувременно Държавната дума в Русия гласува резолюция, която осъжда убийството на Карлов и призовава властите да предприемат допълнителни мерки за защита на руските дипломати по света.

Разследващи от Турция и Русия продължават да търсят улики за убийството на Карлов.