Мъж е бил арестуван днес по подозрение че е хвърлил яйце по посока на британския крал Чарлз Трети, предаде Ройтерс. Говорител на полицията потвърди информацията за ареста.

Чарлз, който се възкачи на престола през септември след смъртта на майка му кралица Елизабет Втора, е бил на посещение в Лутън, в Северозападен Лондон.

Миналия месец също имаше арестуван заради това, че замерил с яйца Чарлз Трети и негова съпруга и кралица консорт Камила по време на тяхна визита в Северна Англия, припомня БТА.

Британският студент, който на 9 неомври беше задържан за същото, беше освободен ден по-късно, но получи забрана да носи яйца на обществени места.

23-годишният Патрик Телуел беше задържан след инцидент в северния английски град Йорк, където новият крал и съпругата му Камила бяха на посещение. Докато двамата бяха приветствани от събралото се множество, младият екоактивист хвърли няколко яйца по крал Чарлз Трети и едва не го уцели.

Пред в. "Мирър" Телуел потвърди, че е бил в ареста до 22 ч. местно време, след което е бил освободен при условие повече да не се доближава до краля и да не носи яйца на обеществени места. От вестника уточняват, че той все пак ще има право да си купува яйца, в случай, че пазарува.

Патрик Телуел е бивш кандидат на Зелената партия и активист от екологичната организация "Бунт срещу унищожението". По време на инцидента той е демонстрирал антимонархически настроения и е крещял, че Великобритания "е построена с кръвта на робите".

По думите на Телуел хората, дошли да приветстват краля, са се ядосали много на неговата протестна акция. "Те ме дърпаха за косата и плюеха по мен", каза още той пред "Мирър" и добави, че е получил дори смъртни заплахи.

73-годишният крал Чарлз Трети, който ще бъде коронясан през май догодина, осем месеца след като се възкачи на британския трон, не се радва на популярността на майка си - Елизабет Втора, която бе обожавана от британците през цялото ѝ 70-годишно управление. Откакто стана британски крал, той все пак започна да печели одобрението на народа.