Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

Меркел поздрави Борисов по повод националния празник на страната ни - 3 март, и отбелязването на 142 години от Освобождението на България. В този контекст германският канцлер изтъкна ключовата и стабилизираща роля на България на Балканите и даде висока оценка на двустранните политически и икономически отношения, които продължават да се развиват в сферите от взаимен интерес.

Меркел и мигрантският натиск

Министър-председателят Борисов и канцлерът Меркел обсъдиха актуалната информация за мигрантския натиск в региона и спешните мерки, които ще допринесат за сигурност и стабилност.

Премиерът Борисов отбеляза, че един от най-важните приоритети на двустранно сътрудничество е именно взаимодействието по въпросите от сферата на сигурността.

"Днес всяко ползотворно партньорство е от значение за стабилността на Европейския съюз. Заедно продължаваме да работим за мир и просперитет не само в региона, но и за още по-динамичното развитие на европейското ни семейство", посочи премиерът Борисов пред Ангела Меркел.

България и Германия имат сходни позиции по редица въпроси от актуалния европейски дневен ред като сигурност, необходимост от общо европейско решение в управлението на миграцията, засилване на ефективността в борбата с тероризма и др.

Премиерът Борисов посрещна вчера лидерите на Европейската комисия и на Европейския съвет - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел на ГКПП "Капитан Петко войвода", огледа с хеликоптер с тях част от южната граница на страната ни и ги информира за разговора, който проведе ден по-рано в Анкара с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

С тях Борисов дискутира необходимите действия, които да успокоят ситуацията с засилената миграция в региона и да допринесат за сигурност и стабилност, се посочва в съобщението.

Благодаря на най-висшите ръководители на ЕС, които дойдоха да споделят националния ни празник и закичиха ръцете си с мартеници. Продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство, приятелство и мирно отношение в региона, написа по-късно на страницата си във фейсбук Бойко Борисов.

Преди България Фон дер Лайен и Мишел посетиха Гърция - страната, най-силно засегната но новата мигранстка вълна. Мишел призова Турция да спазва споразумението с ЕС от 2016 г., с което тя се съгласи да възпира мигрантските потоци към Европа в замяна на помощ в размер на няколко милиарда евро.

Мишел заяви, че е важно за Европа да защити своите граници. Той замина за Анкара за разговор с Ердоган.

ЕС иска от Турция пълно спазване на споразумението за затваряне на границите за мигранти, а Брюксел от своя страна ще изпълни до край своята част от сделката, е посочил председателят на Европейския съвет.

Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и председателят на ЕП Давид Сасоли обиколиха района на гръцко-турската граница, станал сцена на сблъсъци между гръцки военни и мигранти през последните три дни.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че ще отпусне на Гърция 700 милиона евро за справяне с потоците от сирийски бежанци.