Американски експерти смятат, че Русия ще използва конфликта в ивицата Газа, за да вземе преимущество във войната в Украйна, предаде ДПА.

Кремъл обвини Запада, че пренебрегва конфликтите в Близкия изток заради подкрепата за Украйна, написа в анализ Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон. Анализатори отбелязват, че руското министерство на външните работи е обвинило Запада, че пречи на усилията на Близкоизточния квартет, състоящ се от САЩ, ЕС, Русия и ООН.

Министерството на външните работи в Москва каза, че Русия също има контакти с ислямистката групировка Хамас, която управлява ивицата Газа и е класифицирана като терористична организация от САЩ, ЕС и Израел. Няколко пъти тази година пратеникът на Кремъл в Близкия изток и заместник-министър на външните работи Михаил Богданов проведе както телефонни, така и разговори на живо с представители на Хамас, съобщи институтът, цитиран от БТА.

Руският външен министър Сергей Лавров изтъкна в събота усилията на Москва за постигане на двустранно решение, каза министерството. Бившият президент Дмитрий Медведев, който е заместник-ръководител на руския Национален съвет за сигурност, написа в "Телеграм", че насилието между Хамас и Израел е нещо, което се е очаквало.

"Това трябваше да бъде разрешено от САЩ и съюзниците им", написа Медведев и допълни, че САЩ са ключов играч в конфликта между Израел и палестинците. Вместо да работят по постигане на решение в израелско-палестинския конфликт, тези "глупаци" се намесват в руските въпроси, каза Медведев. С подкрепата им за Украйна те настроиха тези два близки народа един срещу друг, написа той.