Германската външна министърка Аналена Бербок подчерта жизненоважната роля, която ООН продължава да изпълнява в справянето с глобални кризи, и обвини Русия, че атакува основните ценности на световната организация, предаде ДПА.

ООН се характеризира с хора, които се изслушват с уважение и разбиране, които единно споделят основни ценности като отхвърлянето на насилието и равноправието на всички държави, каза Бербок, преди да замине за Ню Йорк за започващите днес общополитически дебати на годишната сесия на Общото събрание на световната организация.

Според нея сегашната сесия няма да бъде като предишни години. Тя каза, че с нахлуването си в Украйна Русия атакува принципите, върху които е основана ООН.

Въпреки че е една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, Русия показва пълно незачитане на международното право и целия световен ред, заяви Бербок.

По думите й Германия твърдо подкрепя Украйна и ще продължи да й помага с каквото е необходимо, за да бъде постигнат мир.

Тя каза, че тази седмица фокусът в Общото събрание на ООН ще бъде поставен върху това "как да се подходи и да се преследват ужасяващите престъпления, извършени в Украйна в името на Русия", а също върху намаляване на риска от ядрено бедствие, след като обстрелването на атомни електроцентрали поражда заплаха от "катастрофа за милиони хора".

Над 140 държавни глави и правителствени ръководители се очаква да присъстват на едноседмичните общополитически дебати в Ню Йорк.