Американски законодатели, които се срещнаха с Далай лама в Индия, заявиха, че няма да позволят на Китай да влияе върху избора на негов наследник, съобщи Ройтерс.

Очаква се тези коментари да разгневят Пекин, който смята тибетския духовен водач в изгнание за сепаратист. Вашингтон и Пекин се опитват да стабилизират разклатените си отношения, докато Индия настоява Китай да осигури траен мир на спорната им хималайска граница, четири години след като военен сблъсък обтегна отношенията им.

Депутатите също така казаха, че Вашингтон ще окаже натиск върху Пекин да проведе преговори с тибетските лидери, които са в застой от 2010 г., за да се реши тибетският въпрос, с помощта на законопроект, който според тях президентът Джо Байдън ще подпише скоро.

Въпреки че Вашингтон признава Тибет за част от Китай, законопроектът поставя под въпрос тази позиция и всяка промяна би била голям шок за Пекин, смятат анализатори.

Двупартийната група от седем души, водена от Майкъл Маккол, представител на републиканците от Тексас, който е и председател на комисията по външни работи в Камарата на представителите, се срещна с Нобеловия лауреат за мир в неговия манастир в северния индийски град Дхарамсала.

"Все още се надявам, че един ден Далай Лама и неговият народ ще се завърнат в мирен Тибет", заяви Маккол на прием след срещата. Пекин дори се е опитал да се намеси в избора на наследник на Далай Лама, каза той, но добави, че "САЩ няма да позволят това да се случи".

Далай Лама избяга в Индия през 1959 г. след неуспешно въстание срещу китайското управление в Тибет. Осемдесет и осем годишният Далай Лама, който от години има здравословни проблеми, ще отиде тази седмица на лечение в САЩ.