Американският съд в САЩ се произнесе в полза на Конгреса, съобщава БТА. Комисията за надзор и реформи настоява да получи информация за финансите на президента Доналд Тръмп. Президентът отвърна на удара със съдебен иска и поиска призовката да бъде блокирана с аргумент, че Конгресът няма право да разследва за корупция негови минали финансови действия. 

Решението на съда в полза на Конгреса идва броени часове след като Доналд Тръмп обяви официалния старт на предизборната си кампания - 16-и юни. 

Тръмп определи съдебното решение като "напълно погрешно". Адвокатите му ще обжалват, за да се попречи излизането наяве на информация за финансовото състояние на президента. 

Ресорната комисия, която иска проверката, е оглавявана от демократа Илайджа Къмингс. Той настоява компанията Mazars - счетоводна фирма, която е водила финансовата отчетност на Тръмп да извади данъчните декларации на президента на бял свят. На фона на поредицата от опити на Тръмп да възпрепятства разследвания, при които може да бъде уличен в нарушения и дори престъпления, това е първият случай, при който той се опитва да използва съда за подобна цел. CNN прогнозира, че този иск може да е първият знак за предстояща война между президента и демократите в Конгреса.

В средата на април, в рамките на ново разследване, Конгресът поиска от няколко компании да предоставят свързаните с Тръмп финансови данни от последните 10 години, с които разполагат. Искания за такава информация бяха отправени към различни финансови институции от председателите на няколко комисии в Конгреса. Председателят на бюджетната комисия в американския конгрес Ричард Нийл отправи повторно искане към данъчната служба на САЩ (IRS) да бъдат предоставени данъчните декларации на президента Доналд Тръмп за последните 6 години, съобщи изданието The Hill.

Второто писмо е изпратено, след като IRS не предостави документите в установения срок след първото запитване. В новия документ Нийл посочва, че очаква отговор до 17:00 на 23 април. "Моля да имате предвид, че ако не изпълните искането, това ще се тълкува като отказ", подчертава конгресменът Нийл.