Американски университет разследва нобелов лауреат във връзка с твърдения за сексуален тормоз, които адвокатът на икономиста отхвърля като "професионално съперничество, съобщава агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Филип Дибвиг, който си поделя тазгодишната Нобелова награда за икономика за изследване на банковите фалити, е бил разпитван през последните няколко седмици от служба на Вашингтонския университет в Сейнт Луис, съобщи адвокатът му Андрю Милтенберг пред АП. Милтенберг заяви, че обвиненията са "фактически неточни". Дибвиг е дългогодишен преподавател по банково дело и финанси в университета.

Дибивг, колегата му американски икономист Дъглас Даймънд и бившият шеф на Федералния резерв Бен Бернанке получиха Нобелова награда за икономика през октомври за изследване на банковите фалити - работа, която се основава на поуките, извлечени от Голямата депресия.

В понеделник Нобеловата комисия към Шведската кралска академия на науките отличи Бернанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг за изследвания, които показват "защо избягването на банкови сривове е жизненоважно".

Агенция Блумбърг съобщи, че е прегледала имейли, които показват, че службата, която се занимава с оплаквания за сексуален тормоз в университетските кампуси, е потърсила поне трима бивши студенти от октомври насам, за да ги интервюира относно оплакванията. Те са сред групата от седем бивши студенти, с които агенция Блумбърг съобщи, че е разговаряла, и които твърдят, че Дибвиг ги е тормозил сексуално. Повечето от интервюираните от Блумбърг жени са говорили при условие за анонимност.

Торе Елингсен, председател на Нобеловия комитет за икономически науки, заяви пред Блумбърг, че Кралската шведска академия на науките, която контролира наградите, се е свързала с университета, за да се увери, че има справедлив процес за разглеждане на обвиненията.

"Доколкото университетът не е установил, че Дибвиг е извършил нещо нередно, мисля, че му дължим неопетнено честване на голямото му научно постижение", каза Елингсен пред Блумбърг.