Американски самолетоносач пристигна днес в град Дананг в централен Виетнам. Това е символично събитие за двете държави, които бяха врагове, а днес са съюзници, изправени пред претенциите на Пекин в Южнокитайско море, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Междинното спиране на самолетоносача "Роналд Рейгън" съвпада с втората годишнина от установяването на стратегическо партньорство между Ханой и Вашингтон.

Двете държави, които установиха дипломатически отношения през 1995 г., 20 години след падането на Сайгон, скрепили по този начин обединението на Виетнам под егидата на комунистическия режим, засилиха икономическите си отношения на фона на растящата мощ на Китай в региона.

Китайски хидрографски кораб на бреговата охрана и рибарски лодки плаваха в продължение на няколко седмици в изключителната икономическа зона на Виетнам в Южнокитайско море.

Ханой протестира срещу присъствието на морските съдове, а виетнамският министър поска да се оттеглят, което беше направено в началото на юни.

Пекин претендира за почти цялото Южнокитайско море - богато на ресурси стратегическо пространство, въпреки протестите на съседни държави като Виетнам, Филипините и Малайзия.

Тази визита показва, че Виетнам продължава да противодейства на Китай като подобрява отношенията си в сферата на сигурността със САЩ и други външни сили, каза за АФП Нгуен Тхе Фуонг, докторант по морска сигурност в университета на Нов Южен Уелс в австралийския град Канбера.

Пристигането на "Роналд Рейгън" беше предшествано от визита през май на кораби от индийския флот в Дананг, както и от междинното спиране на най-големия японски боен кораб в югоизточния крайбрежен град Кам Ран в началото на седмицата.

Тези визити са обичаен обмен в интерес на мира, стабилността, сътрудничеството и развитието в региона и в света, каза Фам Тху Ханг - говорител на виетнамското външно ведомство.

Това е трето посещение на американски самолетоносач във Виетнам. През март 2018 г. самолетоносачът "Карл Винсън" беше първият, който също акостира в Дананг.

"Роналд Рейгън" ще остане в Дананг до 30 юни. В рамките на престоя му ще има концерт на американски флотски оркестър, посещение в сиропиталище и спортни прояви.