Делегация от поне трима американски конгресмени е посетила Хавана и се е срещнала с представители на кубинското правителство през миналата седмица, са потвърдили американски и кубински официални представители, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Конгресмените от Демократическата партия Джеймс Макгавърн, Марк Поукан и Трой Картър са се срещнали с президента на Куба Мигел Диас-Канел, с водещи фигури в кубинския конгрес и с външния министър на страната, са съобщили за агенцията от американското посолство в Хавана вчера.

Това е една от малкото подобни визити в Куба през последните десетилетия.

На една от снимките, публикувани в Туитър от кубинския президент и от конгреса на страната, се вижда Макгавърн да се ръкостиска с Диас-Канел, а друга показва срещата на американските конгресмени с други кубински официални представители.

"Ние обсъдихме различията си и теми от взаимен интерес. Потвърдихме желанието си за подобряване на двустранните отношения", написа Диас-Канел в Туитър и отбеляза важността от вдигането на търговското ембарго на САЩ срещу Куба, което е в сила от шест десетилетия.

Срещата следва серия от посещения на представители на администрацията на президента Джо Байдън за разговори по въпроса за миграцията. Контактите отбелязват постепенно намаляване на напрежението между Вашингтон и Хавана, което спадна при президентството на Барак Обама, но отново се увеличи при Доналд Тръмп.

Куба е изправена пред най-интензивната емиграция за последното десетилетие, подхранвана от икономическа, енергийна и политическа криза.

През последната година броят на кубинските мигранти на границата между САЩ и Мексико се увеличи рязко, а все по-голям брой лодки, претоварени с мигранти, се откриват край бреговете на Флорида.

През октомври кубинците изпревариха венецуелците и се наредиха на второто място по брой на пристигащите на границата на САЩ мигранти веднага след мексиканците, които държат първото място. Американските власти са спрели кубински мигранти 28 848 пъти, което е с 10 процента повече от предишния месец, показват данните на американските митнически и гранични служби.

Визитата е само няколко седмици преди планираното възобновяване на визовите и консулските услуги на САЩ на острова, които бяха прекъснати след серия от здравословни инциденти, засегнали американски дипломати през 2017 г.