Американски изтребители са прехванали два руски бомбардировача близо до американския щат Аляска, съобщиха американските власти.

Два изтребителя F-16 от военновъздушните сили на САЩ прехванаха двойка руски бомбардировача Ту-95 Bear-H (по класификацията на НАТО), които прелетяха близо до Аляска в понеделник, 17 октомври, се казва в изявление на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД).

Въпреки че двата руски бомбардировача не са навлезли в американското или канадското суверенно въздушно пространство, NORAD заяви, че ги е "открил, проследил, положително идентифицирал и прихванал", докато "влизали и действали в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска".

Зоните за идентификация на противовъздушната отбрана са зони от въздушното пространство, които изискват всички въздухоплавателни средства да бъдат идентифицирани и локализирани и техните планове за полет да бъдат контролирани "в интерес на националната сигурност", според Федералната авиационна администрация.

NORAD, комбинирана организация за противовъздушна отбрана на САЩ и Канада, заяви, че руската дейност "не се разглежда като заплаха, нито дейността се разглежда като провокативна", а също, че следи рутинно движението на чуждестранни самолети и при необходимост ги ескортира извън идентификационната зона на ПВО.

Появата на руски бомбардировачи и прехващането им от американски изтребители обаче идват в труден момент в отношенията между двете страни.