За няколко години космосът "се промени из основи" заради експоненциално растящата оръжейна надпревара. Това заяви в Мюнхен висш американски военен и описа Китай като "най-голямата заплаха", която трябва да бъде неутрализирана - по-голяма от Русия, предаде Франс прес и БТА.

"Виждаме цяла гама оръжия, произвеждани от нашите стратегически противници", обясни пред журналисти генерал Брадли Ченс Солцман, командващият космическите операции на американските военновъздушни сили. "Най-голямата заплаха идва от Китайската народна република, но също и от Русия", отбеляза той снощи в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

"Космосът като оспорвано пространство се промени из основи. Нашият начин да действаме там трябва да се развива, главно с оглед на гамата оръжия, които Китай и Русия тестват и понякога използват", подчерта той, като спомена за оръжия с насочена енергия, противосателитни ракети и други прехващачи на обекти в орбита.

Държавите пазят в строга тайна военните си операции в космоса, но надпреварата е такава, че през 2019 г., когато Пентагонът създаде свои космически сили, високопоставен служител на американската администрация заяви, че Русия и Китай имат капацитет да задминат Съединените щати, отбелязва АФП.

Генерал Солцман обаче каза, че не вярва САЩ да изостават сега. Естеството на съперничеството обаче е различно оттогава - идеята да се свалят сателити с ракети или спътници камикадзе отстъпи пред търсенето на начини те да бъдат повреждани с много мощни лазерни или микровълнови оръжия.