Ситуацията около границата на Украйна и Русия поражда напрежение на каквото не сме били свидетели от зимата на 2015 г. От края на март в близост до източните граници на постсъветската република са струпани тежко въоръжение и руски военни части с численост 40 000 души. Още толкова бяха прехвърлени в Крим по моста, изграден от Москва през Керченския пролив.

ТАСС съобщава, че американски стратегически безпилотен самолет Global Hawk е извършил разузнаване в близост до кримските граници, като се позовава на данни на Flight Radar.

Дронът е прелетял над Черно море на височина около 16 километра.

По това време на полуострова се е извършвала планова контролна проверка на бойната готовност на армията на база резултатите от зимния период на обучение. Мястото е тренировъчната площадка "Опук" - на 60 километра от Феодосия и на 40 километра от Керч, предава ТАСС.

Западът обвинява Москва в ескалация на агресия близо до Украйна и засилва присъствието си в морето, а също така по-често патрулира от въздуха.

Русия пък многократно подчертава, че те преместват военните си сили на собствена територия и по свое усмотрение. Според прессекретаря на президента Дмитрий Песков това не заплашва никого и не бива да тревожи никого.

В същото време се разбра, че Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия е задържала руски гражданин в Севастопол, който е предавал информация за дейността на Черноморския флот на Украйна. Образувано е дело за държавна измяна, съобщават от ФСБ, цитирани от ТАСС.

"В Севастопол е задържан руски гражданин, който целенасочено събира и предава на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна информация, представляваща държавна тайна за дейността на Черноморския флот. Изтичането на такава информация може да навреди на отбранителната способност в чужбина", се казва в съобщението.