Американската сенаторка Кирстен Синема от щата Аризона каза днес, че напуска Демократическата партия и става независима, предаде Ройтерс.

Синема обяви решението си само дни, след като демократите спечелиха сенатската надпревара в щата Джорджия и си осигуриха 51 места в 100-членната горна камара на американския Конгрес, пише БТА.

"Като много аризонци аз никога не съм се пасвала напълно на нито една от двете национални партии", заяви тя в статия за в. "Аризона рипаблик".

В интервю, публикувано от в. "Политико", Синема каза, че няма да премине към групата на републиканците в Сената. При това положение демократите биха могли да запазят по-голям контрол в горната камара на Конгреса, раздирана от дълбоки политически разделения.

Сенаторката направи изненадващото съобщение в момент, когато перспективите за дневния ред на президента демократ Джо Байдън през втората половина от четиригодишния му мандат изглеждат мрачни, тъй като на междинните избори на 8 ноември републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите и от 3 януари тя вече ще е под техен контрол.