Десетки пострадаха, а близо 200 бяха арестувани. Битката се разигра в сградата на фабриката "Таврия коняк" в град Нова Каховка, близо до черноморския пристанищен град Херсон.
Рано сутринта около 150 частни охранители пристигнали пред централния вход на фабриката и влезли принудително. Водачите на групата, оборудвани с палки, стоманени пръти, брони и пистолети, заредени с гумени патрони и уведомили персонала, че изпълняват съдебна заповед за прехвърлянето на собствеността върху фабриката.
Частната охрана на фабриката, с подобно снаряжение и приблизително също толкова многобройна, не отстъпила контрола. Двете групи охранители се вкопчили в близо половинчасова схватка, използвайки предимно юмруци и палки, преди да се разделят в очакване на някакво развитие на ситуацията. По-късно сутринта пристигнали работниците и около хиляда от тях взели страната на охраната на фабриката, с което "армията" на действащия собственик получила значително числено превъзходство.
Впоследствие на мястото на събитията пристигнали полицаи от службите за борба с безредиците, които разделили двата групи. Двама полицаи обаче били ранени от гумени куршуми и се наложило да получат медицинска помощ. Нито един от охранителите, участвали в мелето, не е на държавна служба. Използването на частни охранители за налагане на контрол върху печеливши предприятия не е ново явление за големия бизнес в Украйна. Тази тактика се използваше често през 90-те години в корабостроителната, транспортната и хранително-вкусовата промишленост.