Беларуският президент Александър Лукашенко обвини Русия, че лъже за предполагаемия заговор с участието на военни наемници за дестабилизиране на Беларус и заяви, че неназовани сили се опитват да извършат революция в Беларус, но по думите му няма да успеят, предаде Ройтерс.

Лукашенко определи като "лъжа" твърденията на Москва по случая и я призова да престане да лъже. Той посочи, че задържаните лица са направили пълни самопризнания и са получили заповед да влязат в Беларус и да чакат по-нататъшни нареждания.

Москва заяви, че Минск неоснователно е арестувал миналата седмица групата задържани предполагаеми руски военни наемници. Това стана в навечерието на президентските избори в Беларус на 9 август, сочени като най-голямото от години предизвикателство за управлението на Лукашенко. Русия заяви, че арестуваните просто са преминавали транзитно през Беларус на път за трета страна и не са имали никакво намерение да влияят на беларуската вътрешна политика.

Беларуският президент обърна внимание и на пандемията от новия коронавирус, която по думите му "е станала фактическо прикритие за безцеремонното изпълнение от основните световни играчи на техните външнополитически и търговско-икономически интереси". В тази връзка той спомена конфликта между САЩ и Китай. За водеща световна роля претендират също така Русия и ЕС, добави той. Според Лукашенко Беларус е "издържала изпита" на пандемията от коронавируса, а избраната от властите тактика за борба с епидемията се е оказала ефективна.