Катарската телевизия "Ал Джазира" подготвя дело, което планира да заведе пред Международния наказателен съд (МНС) във връзка с това, което медията определя като "убийство" на един от своите оператори в Газа, предаде Ройтерс, като цитира изявление на самата медия.

Според базираната в Катар телевизия операторът Самер Абу Дака е бил убит в петък от удар на безпилотен самолет, докато е отразявал предишна бомбардировка на училище, използвано като подслон за разселени хора в южната част на ивицата Газа.

Според "Ал Джазира" израелски дронове са изстреляли ракети по училището, в резултат на което Абу Дакка е получил фатални наранявания.

Телевизията заявява, че е "създала съвместна работна група, която се състои от нейния международен правен екип и международни правни експерти, които съвместно ще започнат процеса на съставяне на изчерпателно досие, което да бъде представено на прокурора на съда", се казва в изявление на "Ал Джазира".

"Правното досие ще включва и повтарящи се атаки срещу екипите на мрежата, работещи и опериращи в окупираните палестински територии, както и случаи на подстрекателство срещу тях."

Израелската армия заяви в коментар за инцидента, че "никога не е и няма да" атакува умишлено журналисти. Тя обаче подчерта, че оставането в зона на активни бойни действия по време на конфликт "крие определени рискове", добавя БТА.

Международният наказателен съд вече провежда разследване на всички предполагаеми престъпления под негова юрисдикция, извършени на палестинска територия и от палестинци на територията на Израел.

През 2021 г. съдиите на МНС постановиха, че съдът има юрисдикция, след като палестинските власти се присъединиха към съда през 2015 г. и получиха статут на държава наблюдател на ООН.

Израел не признава юрисдикцията на МНС над палестинските територии и е имало случаи да отказва да сътрудничи на съда, припомня Ройтерс.